Hlavní obsah

Nobelovu cenu za chemii dostali tvůrci nanoauta, které může najít rakovinu

 

Reklama

Vědci Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart a Bernard Feringa vyvíjejí stroje, které lidské oko nevidí.

Článek

Trojice vědců Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart a Bernard Feringa se dlouhá léta věnuje vývoji strojů, které lidské oko nevidí. Mají totiž velikost molekul. Nyní za svou práci získali Nobelovu cenu v oblasti chemie.

Jejich poznatky mají být využitelné mimo jiné při vývoji nových materiálů, senzorů a systémů pro uchování energie. Konkrétně by mohly pomoct například v medicíně. Lékaři vpíchnou molekulární autíčko do žíly a to by v lidském organismu hledalo rakovinné buňky.

Trojice oceněných Evropanů cenu dostala za „design a syntézu molekul s kontrolovanými pohyby, které dokážou plnit určité úkoly, když je jim dodána energie", uvedla akademie. Zmínění vědci dokázali na molekulární úrovni například vyrobit miniaturní motor a následně nanoauto.

V roce 2011 vytvořila vědecká skupina Bernarda Feringa nanoautíčko se čtyřmi koly.

Letos už byly uděleny dvě Nobelovy ceny. V pondělí se těšil z pocty za lékařství Japonec Jošinori Ósumi za výzkum autofagie. V úterý byli vyznamenáni za fyziku tři Britové působící v USA David Thouless, Duncan Haldane a Michael Kosterlitz za výzkum neobvyklých stavů hmoty, který může přispět k výrobě dokonalejších materiálů využitelných v elektronice či kvantových počítačích.

Tento týden má být ještě v pátek oznámen letošní nositel Nobelovy ceny za mír. V pondělí je pak na řadě cena za ekonomii a ve čtvrtek 13. října bude vyhlášena Nobelova cena za literaturu.

Reklama

Doporučované