Hlavní obsah

Noc na Zemi: umělé osvětlení viditelné z vesmíru

Prodloužit si den, zkrátit noc. Snímky z družic dokazují, že jsme stále aktivnější během nočních hodin. Umělý jas noční oblohy se každým rokem zvyšuje, to má však neblahý vliv na zdraví člověka, živočichů i rostlin.

Reklama

Článek

Proti světelnému znečištění bojuje výzva Nesvítí se někde zbytečně? Její autoři upozornili na negativní dopady nadbytečného osvětlení ve městech i menších obcích. Zdůraznili, že přebytek světla zasahuje do života zvířat, lidem znemožňuje zdravý odpočinek, komplikuje pozorování oblohy a stojí peníze, které by se daly využít lépe, infomroval za Českou astronomickou společnost Pavel Suchan.

Autoři výzvy z Odborné skupiny pro tmavou oblohu z ČAS upozornili, že i v době karanténních opatření bylo v liduprázdných ulicích stále mnoho světla.

Světelný smog se v posledních letech zhoršil i kvůli užívání úspornějších ledkových světel, které sice umožnily uspořit provozní náklady, zato však začaly být masivně instalovány.

+8

Nad Českou republikou se již nenachází přírodně tmavá obloha. Z území ČR by mělo být za jasné noční oblohy vidět 3000 hvězd, světelný smog to ale znemožňuje. „Na českém venkově jich lze spatřit kolem 1500, na horách až ke 2000, ve městech už jen stovky či desítky,“ upřesnil před časem Suchan.

Foto: Suomi-NPP, NASA

Kompozitní snímek noci na Zemi pořízený z družice Suomi-NPP, kde je viditelné umělé noční osvětlení

Vědecká veřejnost upozorňuje na negativní účinky umělého světlo již delší dobu. Světlo má zásadní vliv na zdraví člověka a jeho okolí. Cílem výzvy není světlo zhasnout, ale regulovat zbytečně osvětlené místa a snažit se svítit světlem, které neobsahuje modrou vlnovou délku.

Reklama

Související témata:

Doporučované