Hlavní obsah

Noc v Benátkách? „Hysterie“ připraví páteř italské ekonomiky o miliardy

Foto: Antonio Masiello, Getty Images

Turisté v Itálii.

Reklama

Kvůli šíření nového koronaviru přijde italský cestovní ruch v období od března do května o 187,4 miliardy korun. Odhadl to podnikatelský svaz Confturismo-Confcommercio.

Článek

Do Itálie přijede od března do května o 31,6 milionu méně turistů, než se čekalo před propuknutím nákazy. Odhad se zakládá na vývoji z posledního týdne, uvedl svaz Confturismo-Confcommercio podle agentury ANSA.

„Situace je dramatická pro celé odvětví,“ konstatoval prezident svazu Luca Patanè. „Bohužel doplácíme na to, jak věc podávají média, což je mnohem fatálnější než samotný virus,“ dodal. Nejhorším virem je podle něj hysterie, která situaci v Itálii zkresluje.

Cestovní ruch se podle Světové rady pro cestování a turistiku (WTTC) na hrubém domácím produktu (HDP) Itálie podílí asi 13 procenty.

Za běžných podmínek v tuto část roku do italských lyžařských středisek míří lidé z celé Evropy. Nemálo z nich stráví cestou noc v Miláně či Benátkách. Vlivem zpráv o šíření viru řada z nich raději zůstává v hotelu, nestravují se tedy v restauracích, nelyžují ani nenakupují, poznamenala agentura Bloomberg.

Tento týden má italská vláda představit podpůrná opatření v objemu 3,6 miliardy eur (přes 91 miliard Kč). Stanovená částka odpovídá 0,2 procenta HDP a doplní balík 900 milionů eur určený pro nejvíce zasažené oblasti. Ten vláda oznámila v pátek.

V Itálii, která má v Evropě nejvíce případů nákazy novým typem koronaviru, se podle úterních údajů nakazilo už více než 2500 lidí a 79 na onemocnění COVID-19 zemřelo. Nákaza sužuje hlavně sever země.

Reklama

Související témata:

Doporučované