Hlavní obsah

Noční linky autobusů v Brně slaví dvacet let provozu

Foto: DPMB

Ilustrační foto.

Reklama

Noční autobusy městské hromadné dopravy v Brně slaví 20 let provozu. Na 11 nočních linkách cestující nyní rozváží 22 autobusů a zajíždí i do obcí v okolí Brna.

Článek

V noci na sobotu je využije 25 000 cestujících, v týdnu 10 000. Své kořeny má systém nočních rozjezdů ve 40. letech 20. století, uvedla v tiskové zprávě mluvčí brněnského dopravního podniku (DPMB) Hana Tomaštíková.

„Noční rozjezdy jsou fenoménem Brna. Tím, že se všechny autobusy sjedou v jeden čas na hlavním nádraží, k dosažení svého cíle lidé potřebují maximálně jeden přestup,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Kořeny nočních linek sahají do roku 1946, kdy byly v provozu tramvaje na pěti linkách. Po několika letech je pak doplnily autobusy a trolejbusy. „Nejednalo se však o ucelený systém, a byl tak pro cestující komplikovaný. Na trasách bylo nutné přestupovat, a to nejen v centru, ale i v dalších uzlech. Na konci minulého století zajišťovalo noční provoz šest tramvajových linek, pět trolejbusových a sedm autobusových linek, z toho jen čtyři byly výhradně noční,“ připomněla Tomaštíková.

Podle dopravního ředitele DPMB Jana Seitla systém brněnských rozjezdů inspiroval řadu evropských měst. „Obce v okolí Brna mají velký zájem o prodloužení jejich tras za hranice města a propojení s nimi. Nyní zajíždíme například do Kuřimi, Vranova, Újezdu u Brna a dalších míst,“ dodal Seitl.

Autobusové noční linky jezdí denně od 23:00 do 5:00 každou hodinu. O víkendu v některých časech jezdí i takzvané půlkové rozjezdy. Rozšíření do dalších lokalit DPMB zatím neplánuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované