Hlavní obsah

Noční můra řidičů. Tisíce Japonců uvázly v dvoudenní dopravní zácpě

Foto: Profimedia.cz

Takhle vypadala dálnice Kanetsu v pátek ráno.

Reklama

Více než tisícovka japonských řidičů strávila čtvrteční noc v obří dopravní koloně na dálnici Kanetsu. Kvůli sněhové kalamitě museli přečkat noc s minimem jídla a vody. Někteří lidé se nehnuli z místa 40 hodin.

Článek

Dopravní noční můru způsobilo nákladní auto, které už ve středu uvázlo v hlubokém sněhu uprostřed dálnice. Střední a severní část Japonska zasáhlo uprostřed týdne silné sněžení, které způsobilo výpadky elektřiny a dopravní zácpy v řadě měst. Někde napadly během tří dnů až dva metry sněhu.

Přestože se první zprávy o vznikající koloně na dálnici Kanetsu, která spojuje Tokio s Niigatou, objevily už ve středu, silničáři uzavřeli vjezd na dopravní tepnu až ve čtvrtek dopoledne.

Ve čtvrtek v noci dosáhla kolona délky 16 kilometrů. Podle CNN bylo možné v některých úsecích pomalu popojíždět, zatímco v jiných se řidiči nepohnuli z místa dlouhých 40 hodin. Záchranáři proto museli začít rozvážet rýžové sendviče, chléb, krekry, vodu a tisíce litrů benzínu či nafty.

Na všechny se ale nedostalo. „Snědl jsem všechno jídlo, co jsem měl s sebou, a vypil jsem veškerou vodu. Abych se napil, musel jsem ohřát sníh, který jsem sbíral do lahve,“ vylíčil těžkou noc nejmenovaný řidič pro japonské veřejnoprávní vysílání NHK. „Sníh byl hrozně těžký. Postupem času jsme úplně zapadli, hrozně jsem se bál,“ dodal neznámý svědek.

Fotografie, které se rychle začaly šířit sociálními sítěmi, ukazují dlouhé řady nehybných a zapadlých vozů uprostřed zasněžených polí.

Dva lidé museli být převezeni do nemocnice. Záchranáři odvezli ženu ve věku 30 let a muže ve věku 60 let kvůli respiračním problémům a silným nevolnostem. Žádné vážnější nebo smrtelné nehody ale nebyly hlášeny.

Kolona pokračovala i během pátku. Směrem z Tokia se už podařilo dopravu obnovit, ale na vjezd do hlavního města stále čeká nejméně 1000 vozidel. Očekává se proto zapojení japonských bezpečnostních složek, které by měly poskytnout znaveným řidičům další občerstvení, palivo a přenosné toalety, či pomoci s odklízením sněhu. Záchranné týmy zatím pokračují s vyprošťováním aut.

Společnost NEXCO, která provozuje japonské dálnice, také prostřednictvím rádia varuje řidiče, aby si dávali pozor na otravu oxidem uhelnatým, kterého se mohli v několikahodinové zácpě nadýchat.

Reklama

Související témata:

Doporučované