Hlavní obsah

Norská firma ovládne inzerci. Za devět miliard dolarů spojí síly s eBay

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Americká společnost eBay dala na kritiku a zbavuje se části své reklamní online divize, která jí v prvním čtvrtletí letošního roku přinesla 248 milionů dolarů.

Článek

Internetová aukční síň eBay se chystá prodat podíl ve svém reklamní byznysu, informoval deník The Wall Street Journal v únoru. Spekulovalo se o zájemcích, jako je investiční společnost TPG Capital, The Blackstone Group či Prosus. Teď je ale vše jinak. Inzertní divizi koupí norská skupina Adevinta, která vlastní největší francouzský web s online inzeráty Leboncoin, portál OLX v Brazílii a desítky dalších po celé Evropě, USA a severní Africe.

Oddělení inzerce amerického aukčního portálu působí převážně mimo USA. Adevinta nyní bude moci rozšířit své mezinárodní portfolio platforem elektronického obchodování P2P. „Mezi oběma podniky existuje významné geografické překrývání, například v Německu, Itálii a Velké Británii. Navíc si myslíme, že akvizice by mohla být atraktivní pro posílení pozice Adevinty jako celoevropského online inzerenta,“ uvedla pro agenturu Reuters Deutsche Bank.

Menšinový podíl

Pod křídla americké eBay spadá například oblíbený inzerent v USA, Austrálii a Jihoafrické republice Gumtree nebo Kijiji, který je zase populární v Itálii nebo Kanadě. Patří sem také britská webová stránka s automobily Motors.co.uk.

Norskou společnost vyzval jeden z největších investorů do technologií Prosus, který spadá pod firmu Naspers. I přes to, že podle informací agentury Bloomberg nabídl nejvyšší cifru, souboj prohrál. Americký eBay totiž podle zdrojů agentury Reuters na páteční schůzi rozhodl, že by si přece jenom rád nechal nějaký menšinový podíl: tím se šance norského podniku výrazně zvýšily.

Více transakcí

Podle údajů agentury Bloomberg obchod zvýší objem transakcí v technologickém průmyslu ohlášených v tomto roce na 240 miliard dolarů. Společnost eBay podle dohody obdrží 2,5 miliardy dolarů v hotovosti a 540 milionů v akciích firmy Adevinta. Stane se tak největším akcionářem skupiny s podílem předběžně 44 procent. Reklamní obchodování přispělo americkému gigantu v prvním čtvrtletí letošního roku částkou 248 milionů dolarů.

Adevinta se v roce 2019 oddělila od skandinávské mediální firmy Schibsted a s jejími akciemi se začalo obchodovat na burze. V pondělí bylo obchodování před očekávaným oznámením akvizice přerušeno, dnes akcie v reakci na zprávu zpevnily o 39 procent. Podíl firmy Schibsted v Adevintě klesne v reakci na dohodu zhruba na 33 z nynějších 59 procent, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Doporučované