Hlavní obsah

Norsko financuje mapu tropických lesů. Pomůže v boji s odlesňováním

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Z norské iniciativy vznikl nový dataset satelitních snímků tropických deštných lesů, který je dostupný zdarma. Mapa s vysokým rozlišením pokrývající 64 zemí má pomoci v boji s odlesňováním a bude aktualizována každý měsíc.

Článek

Každý, kdo chce pochopit, jak se tropické deštné lesy spravují, si na webu Planet.com bude moci zdarma stáhnout potřebné informace a následně je analyzovat, píše BBC. „Soubor dat by měl být obrovskou pomocí v boji proti odlesňování,“ uvedl norský ministr pro klima a životní prostředí Sveinung Rotevatn.

„Existuje mnoho částí světa, z nichž jednoduše satelitní snímky ve vysokém rozlišení nejsou k dispozici. Jinde k dispozici jsou, ale nevládní organizace, místní komunity ani akademická obec si je nemohou dovolit, protože jsou poměrně drahé,“ uvedl Rotevatn. „V zásadě jsme se rozhodli zaplatit účet za celý svět,“ dodal.

Soubor dat může podle BBC pomoci investorům a společnostem, které se zabývají oblastmi spojenými s odlesňováním, aby k nim přistupovali s náležitou péčí. Zároveň to může postavit nevládní organizace,a skupiny zastupující domorodé obyvatelstvo do pozice, z níž mohou s ilegálním odlesňováním účinněji bojovat.

„Je důležité si uvědomit, že odlesňování, které vidíme v mnoha zemích, je nezákonné,“ řekl Rotevatn. „Takže to není odlesňování, které vlády prosazují nebo podporují. (…) Samotné vlády potřebují mechanismy, které by jim dopomohly k nalezení problémů,“ dodal.

Norská vláda financuje projekt prostřednictvím své Mezinárodní iniciativy pro klima a lesy (NICFI). NICFI za přístup ke snímkům a odborným znalostem zaplatila 44 milionů dolarů (miliardu Kč) společnostem Planet, Airbus a Kongsberg Satellite Services (KSAT).

Americká společnost Planet provozuje momentálně největší flotilu fotografujících satelitů na oběžné dráze. Firma ze San Franciska denně získává úplný obraz zemského povrchu (pokud to dovoluje oblačnost). Norské mapě by společnost Planet měla dodávat většinu podkladů a dat.

KSAT bude informace od společnosti Airbus i Planet shromažďovat, společnost zároveň bude poskytovat technickou podporu uživatelům.

Pro generálního ředitele společnosti Planet Will Marshalla nový projekt shrnuje, o čem jeho společnost je. „Naším posláním při zakládání společnosti byla snaha vidět změny na celé planetě a pomáhat lidem dělat chytřejší rozhodnutí,“ uvedl.

„Musíte mít možnost vidět, co se děje na úrovni jednotlivých stromů. Potřebujete tento nástroj rychlé kontroly, abyste zastavili odlesňování přímo při činu, místo toho, abyste na konci roku počítali zničené stromy,“ dodal Marshall.

Planet bude využívat své satelity Dove, které na Zemi dokážou rozlišit prvky o průměru pouhých 3,7 metru. Nová varianta těchto satelitů bude mít vylepšené kamerové senzory, což zvýší jejich schopnost posouzení zdraví stromů.

Reklama

Doporučované