Hlavní obsah

Notičky: Hala pro Jágrovy Rytíře svádí dotační souboj o stamiliony

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Předseda hokejového svazu Tomáš Král tvrdí, že coby agent s krycím jménem Renáta nikomu neublížil.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Ať už se ve sportovním zákulisí vydáme jakýmkoli směrem, dříve nebo později vždy znovu narazíme na otázku peněz. Ty jsou totiž potřeba vždycky. Obzvlášť když chcete postavit zimní či fotbalový stadion.

Stav sportovní infrastruktury v zemi se po desetiletí zanedbával, státní prostředky tímto směrem proudily jen po troškách a značně roztříštěně. A teď?

Rok 2021 už nám sice pomalu vplouvá do svého posledního kvartálu, nicméně v Národní sportovní agentuře mají stále ještě k rozdělení 900 milionů korun, a to v dotačním programu nazvaném Nadregionální sportovní infrastruktura.

Z tohoto programu vyletí stamilionové „rakety“. Problém je v tom, že žadatelů o dotaci je devět a dohromady by chtěli 2,2 miliardy korun. Přičemž letos lze rozdělit jen zmíněných 900 milionů a v zákulisí se spekuluje o tom, že než dát každému trošku, zvolí agentura spíše racionální cestu koncentrace prostředků na vybrané projekty.

Kdo si tedy o dotaci požádal?

Z Brna přišly hned dvě žádosti, na multifunkční halu, ve které by pak hrávala hokejová Kometa. A také na halu u atletického kampusu. Zlín, Jihlava a Kladno touží po nových či rekonstruovaných halách pro hokejisty.

V Pardubicích a v Hradci Králové budou stavět fotbalové stadiony, a také by se rádi dočkali státní podpory. Liberec se hlásí s vizí rekonstrukce městského plaveckého bazénu. A město Rakovník si řeklo o 100 milionů na rekonstrukci stadionu pro fotbalisty či pozemní hokejisty.

Ten, kdo letos dostane dotaci, bude muset splnit jednu důležitou podmínku, jinak se ocitne ve velkých potížích s úřady. „K ukončení realizace dotovaného projektu musí dojít nejpozději do 30. června 2024,“ říká Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury.

Pozor! Státní dotaci dostane každý projekt jen jednou. To znamená, že pokud třeba někdo letos dostane na stavbu haly či stadionu 100 milionů, bude to ze strany NSA pro tento projekt zároveň i příspěvek poslední, například Kladno tedy nemůže na halu pro Jágrovy Rytíře dostat peníze letos i napřesrok nebo třeba v roce 2023. Jen jednou.

Když už jsme se zastavili u Kladna, dodejme, že už nyní tam probíhá výměna střešní konstrukce, která se spolu se zhotovením nové fasády oproti původním plánům kvůli technickým komplikacím pěkně protáhne. Nový termín dokončení byl stanoven na konec července příštího roku.

Náklady stoupnou kvůli nutnosti zpevnit konstrukci. Město chce realizovat i vestavbu třetího nadzemního patra se zázemím pro média či rozhodčí a instalovat novou vzduchotechniku. „V tuto chvíli Kladno veškeré realizované investice hradí ze svého rozpočtu, byla nám přislíbena finanční pomoc od Středočeského kraje i NSA,“ říká mluvčí kladenského magistrátu Lenka Růžková, která dodává: „U Národní sportovní agentury žádáme o dotaci 142,5 milionu korun.“

Pikantní je, že členem Národní rady pro sport, poradního orgánu Filipa Neussera, předsedy Národní sportovní agentury, je i hokejová legenda Jaromír Jágr, majitel i hráč klubu Rytíři Kladno v jedné osobě. Právě tento klub bude rekonstruovanou městskou halu využívat pro svou činnost. „Národní rada pro sport řeší jen strategické otázky, do procesu rozhodování o dotacích nikterak nezasahuje,“ ujistil Jakub Večerka, mluvčí agentury.

Její vedení se krapet poškorpilo s představiteli města Brna, kteří nerespektovali doporučení, aby si každý z regionů vybral jen jeden preferovaný projekt. Z Brna došly žádosti na 300 milionů na multifunkční haly pro Kometu a o dalších 300 milionů na atletickou halu. „Není pravděpodobné, že by z 900 milionů z tohoto dotačního programu pro celou republiku zamířilo letos 600 milionů do Brna,“ nechal se v této souvislosti slyšet Jakub Večerka, mluvčí NSA.

Podmínky dotačního programu kladou významný důraz na multifunkčnost objektu, to znamená, aby sloužil většímu množství sportovních oddílů různých odvětví, proto se do projektů „zimáků“ a fotbalových stadionů kreslily například tělocvičny pro stolní tenis nebo judo. Výrazně žádoucí je i využitelnost projektu pro veřejnost, a absolutním základem je samozřejmě zajištěné spolufinancování projektu také z dalších zdrojů.

Vyhodnocení žádostí, tedy rozhodnutí o tom, kdo letos státní dotaci dostane a v jaké výši, lze prý očekávat někdy v listopadu. Tak hodně zdaru, milí žadatelé!

Kouzelník týdne: Tomáš Král

​Pondělní tisková konference, na které předseda hokejového svazu Tomáš Král porozprávěl o svém idylickém vztahu s předlistopadovou vojenskou kontrarozvědkou, o níž mylně tvrdil, že neměla nic společného se Státní bezpečností, nabídla bizarní vrchol týdne. Král na ní lidstvu sdělil, že se nikomu za nic omlouvat nebude, neb svědomí má čisté. Coby agent s krycím jménem Renáta prý reálně nikomu neublížil a nikoho nešpicloval. Obsah jeho spisu, tvrdící opak, je prý vylhaný.

Členové výkonného výboru hokejového svazu poměrem 9:1 ve středu Krále ve funkci přesto podpořili, nicméně „Renáta“ oznámila, že se sama rozhodla v červnu předsednickou funkci opustit.

Nabízí se samozřejmě otázka, kdo Krále nahradí. Třeba bude záležet i na tom, jak bude tou dobou složena vláda České republiky. Proč? Inu, pro variantu s ODS by se asi víc hodil Petr Bříza, pro variantu s ANO zase Milan Hnilička. Na svazu teď ve vysokých funkcích působí oba, takže by to asi z hokejového pohledu bylo prašť jako uhoď. Anebo se snad do té doby přihlásí o slovo nějaká nová, progresivnější vlna?

Zásahy týdne

Hokej versus estébáci. K aféře Tomáše Krále jsem si dovolil sepsat komentář.

Petr Čech hostem Angličana. Tentokrát Jiří Hošek přivítal v podcastu Angličan opravdu exkluzivního hosta, kdysi skvělého brankáře a nyní člena managementu Chelsea.

Křetínský a Strahov. Nevyznáte se v tom, co se děje kolem stadionu Evžena Rošického a uvažované nové stavby? Pokusili jsme se objasnit potřebné souvislosti v glosáři.

Hledá se viník. Český olympijský výbor mává nad hlavou právní analýzou, že za „covidový let“ do Tokia odpovědnost nenese.

Libanonská kapitola Ivana Haška. O asijské kvalifikaci fotbalového MS toho moc nevíme, český kouč ji teď prožívá na vlastní kůži. A řeč přišla i na život v Bejrútu.

Tweet týdne

Fotbal si svou cestu najde doslova všude. Tohle je prosím pěkně fotbalová mapa Grónska, 54 klubů… Ne, tohle mi nikdo nevymluví, fotbal je prostě zázrak!

Co trefili jinde

Šťastný by neváhal. Jako mimořádná osobnost se Peter Šťastný profiloval nejen jako hokejista na ledě. Zůstává jí napořád a jeho názory vskutku nejsou povrchní a mělké. V otázce kauzy Tomáše Krále má slovenská legenda naprosto jasno. (isport)

Střeštíkovy životní zkoušky. Oplýval extrémním fotbalovým talentem, ale svou kariéru Marek Střeštík naplno nikdy nerozvinul. Život před něj postavil nelehké zkoušky. To když se mu narodil syn se zdravotním postižením. A když ho, jak sám říká, okradla vlastní matka. (Bez frází)

Siegl vzpomíná. Sparta versus Rangers, to už tu bylo v roce 1991. Na slavnou sezonu vzpomíná Horst Siegl. (Aktuálně)

Pořád se něco děje. A teď je toho obzvlášť hodně. Evropské poháry, v neděli derby pražských „S“. A za týden volby do Sněmovny. Jděte k nim, vyberte si svého favorita. V tomhle jedeme všichni.

Luděk Mádl.

Reklama

Související témata:

Doporučované