Hlavní obsah

Agent Král: Svědomí mám čisté. O jeho osudu rozhodnou i Jágr se Šlégrem

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Král nevyvrací, že byl agentem vojenské kontrarozvědky. Říká však, že se nikomu nemá za co omlouvat.

Reklama

Tomáš Král, šéf české hokejové asociace, připouští, že v éře socialismu spolupracoval jako agent s vojenskou kontrarozvědkou. Říká, že nikoho nepoškodil. Rozhodnutí o svém setrvání v čele hokeje vložil do rukou výkonného výboru.

Článek

„Nejsem tu proto, abych se obhajoval,“ uvedl Tomáš Král na začátku tiskové konference, jíž reagoval na skutečnost, že deník Sport zveřejnil informace ze spisu, které na něj, jakožto na svého agenta, vedla vojenská kontrarozvědka, jedna ze součástí Státní bezpečnosti.

Vše se odehrálo v letech 1987 a 1988 po dobu Královy vojenské základní služby, kterou jako absolvent právnické fakulty absolvoval na štábu v Plzni.

Král připouští, že tehdy souhlasil s tím, že bude s vojenskou kontrarozvědkou spolupracovat. „Jinak bych ze štábu vyfičel,“ vysvětluje.

Dostal za úkol donášet na svého velícího důstojníka. Podle spisu z Archivu bezpečnostních složek se infiltroval do důstojníkovy blízkosti, navštěvoval jeho byt, měl ho v době důstojníkovy nepřítomnosti prohledávat, kopírovat veliteli klíče. A umožnit tak instalaci odposlechu do důstojníkova bytu.

Král naproti tomu říká, že důstojníkovi ihned tajně oznámil, že ho na něj nasadili. Což sám důstojník v rozhovoru pro deník Sport potvrdil. Důvěryhodnost tohoto rozhovoru ovšem snižuje skutečnost, že toto interview organizoval Zdeněk Zikmund, tiskový mluvčí asociace ledního hokeje, tedy současný Králův podřízený.

Král na tiskové konferenci prohlásil, že vojenské kontrarozvědce nedodal o nikom nic důležitého, nic, co by mělo někomu komplikovat život. Na případ vojína, kterého měl podle spisu udat, že má kontakt s kapitalistickou cizinou, načež byl tento vojín ze štábu odstraněn, si prý Král nepamatuje.

„Kontrarozvědce, která byla přes chodbu a potkávali jsme se běžně na obědě nebo při práci, jsem o svém důstojníkovi řekl leda to, že má problém s alkoholem a že je doma pod pantoflem, ale to stejně věděli všichni,“ říká Král.

Prakticky všechno ostatní, co je ve spisu o jeho spolupráci uvedeno, jsou prý podle něj výmysly. „Osmdesát procent toho, co je tam napsáno, není pravda. Proč to tam někdo psal? To vám neumím vysvětlit. Asi ti lidé potřebovali vykázat nějakou činnost.“

Tomáš Král říká, že svědomí má naprosto čisté, protože nikomu neublížil. „Ale uvědomuju si, že je to společensky citlivá věc. A že jsem coby předseda hokejového svazu ve veřejné funkci. A tím je třeba se zabývat.“

Na středu 29. září tedy Tomáš Král svolal mimořádné zasedání výkonného výboru Českého hokeje, což je aktuální název hokejové asociace.

„Bude to první bod programu, jehož projednávání nebudu přítomen. Chci, ať ten případ kolegové mezi sebou proberou. A pak se vyjádří, jestli mám nadále jejich důvěru. Na rozdíl od obvyklých procedur chci, aby se hlasovalo tajně, ať každý může volit podle svého nejlepšího svědomí, bez nějakého tlaku,“ říká Tomáš Král.

Mluvčí asociace Zdeněk Zikmund podotknul, že zmíněné středeční zasedání ještě není definitivní. „Je to narychlo, ale snad se to podaří zorganizovat tak, aby se mohlo zúčastnit co nejvíce členů výkonného výboru. Podle norem by, myslím, na vyjádření nedůvěry, bylo potřeba dvou třetin hlasů,“ říká Zikmund.

„Když bude polovina členů výkonného výboru pro to, abych skončil, tak skončím,“ reaguje Tomáš Král.

Sám se hlasování nezúčastní. Vedle něj registruje exekutiva Českého hokeje dalších deset členů. Jsou mezi nimi i Jaromír Jágr či Jiří Šlégr, hráčské legendy z Nagana. Vedle nich také viceprezidenti Petr Bříza, Aleš Pavlík a Libor Zábranský a další členové Marek Chmiel, Milan Vacke, Daniel Sadil, Bedřich Ščerban a Jiří Šindler.

Reklama

Související témata:

Doporučované