Hlavní obsah

Notičky: Masopust z estébáckých svodů uniknul, Zátopka šmírovali na vrtech

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Kariéra Jaromíra Jágra se zdá být nekonečnou…

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Procházky zákulisím českého sportu nás mohou zavést i do těch uliček nejtemnějších, ve kterých se skrývají tajné služby. Tak jako dnes.

Kauzu Tomáše Krále, předsedy hokejového svazu, spojenou s jeho rolí spolupracovníka vojenské kontrarozvědky, tehdy součásti Státní bezpečnosti, otevřel v tomto týdnu deník Sport.

Podle spisu Král v roce 1987 podepsal vázací akt a byl zaúkolován, aby donášel na svého velícího důstojníka. Měl mu také prohledávat byt či kopírovat klíče, aby do bytu mohl být namontován odposlech. Král tvrdí, že spolupráci s kontrarozvědkou sice podepsal, ale důstojníkovi hned vše prozradil.

Celý tenhle příběh se asi bude ještě vyvíjet. Každopádně jde o vhodnou příležitost, abychom si vyjasnili alespoň základní pojmy, zejména termín „estébák“, kterého nyní leckdo používá jak pro příslušníky Státní bezpečnosti a jejích jednotlivých složek, jako byl Roman Berbr, tak pro jejich spolupracovníky, například Tomáše Krále či Andreje Babiše.

Státní bezpečnost byla tajná policie pod plnou kontrolou KSČ a sloužila upevňování její moci v zemi. Členila se na řadu odborů a sekcí, v jejím rámci fungovala zpravodajská služba i domácí kontrarozvědka, včetně vojenské. Nelidských skutků včetně mučení se StB dopouštěla zejména v 50. letech, nicméně nátlakových, zastrašovacích a dalších podobných akcí se neštítila po celou dobu své činnosti.

V Archivu bezpečnostních složek se najde spousta spisů spojených i s osobami ze sportovního prostředí. Osobně jsem se zatím ve své práci blíže seznamoval se třemi z nich, které můžou dobře ilustrovat rozličnost příběhů, jež ta akta ukrývají.

Estébákem v pravém slova smyslu, tedy příslušníkem SNB zařazeným do Státní bezpečnosti, byl Roman Berbr, ještě loni místopředseda Fotbalové asociace ČR. Nijak zvlášť se tím nikdy netajil. Tvrdil ovšem, že sedm let pracoval u rozvědky. „Měl jsem na starosti Bundesnachrichtendienst, německou rozvědku. A Izraelce,“ tvrdil. S tím, že prý u rozvědky skončil v roce 1988.

Archiv bezpečnostních složek ovšem vydal doklady o něčem jiném. Berbrův spis nabízí příběh mladíka, který na vojně dělal řidiče u vojenské kontrarozvědky a pak si podal žádost o vstup do Sboru národní bezpečnosti. Po absolvování praporčické školy Berbra v únoru 1979 přeložili ke správě StB KS SNB Plzeň do funkce referenta. Načež byl o rok později na vlastní žádost ze služebního poměru uvolněn.

Další spis, který jsem si před několika lety prostudoval, nese název Slalomář. Zpravodajská správa generálního štábu ho vedla na Josefa Masopusta, fotbalistu armádního klubu Dukla Praha a držitele Zlatého míče za rok 1962. Kromě Masopustova kádrového profilu obsahuje spis záznamy o několika schůzkách s „estébáky“, na kterých byl fotbalista rozpracováván k tomu, aby se stal spolupracovníkem výzvědné služby.

Všechno bylo spojené s jeho angažmá v belgickém Molenbeeku. Žádný vázací akt s Masopustovým podpisem spis neobsahuje. V Belgii se ovšem Masopust s českými špiony opakovaně sešel. „Slalomář slíbil, že si bude při svých dalších jednáních všímat styků, které by mohly být pro nás využitelné,“ hlásil agent Palouk 365, který si za pohoštění na schůzce vyúčtoval 80 belgických franků. O to větší bylo zklamání „estébáků“, že jim Masopust nikdy žádné užitečné údaje nepředal. A spolupráci s ním proto brzy rozvázali.

Josef Masopust mi k tomu v květnu 2012 řekl: „Byl jsem několikrát osloven, abych tyto lidi informoval, co se kolem nás děje. Chtěli, abychom žalovali jeden na druhého, ale to pohořeli.“ Masopust odmítl, že by byl kdy osloven pro roli agenta zpravodajské služby nebo že by se v Belgii se zpravodajci scházel.

Hodně smutné čtení nabídl spis, který StB vedla na atletickou legendu Emila Zátopka. Ten musel po událostech roku 1968 pracovat manuálně, konkrétně u vrtů Geologického průzkumu. StB tehdy vyslýchala spoustu lidí z jeho okolí. A ti ochotně „práskali“, co kdy kde Zátopek řekl, s kým se potkal a jak se staví k socialistickému zřízení.

Berbr byl tedy příslušníkem tajné policie, Masopust osobností, kterou se špioni pokoušeli nějak vytěžit, ale marně, Zátopek pak zájmovou osobou, které estébáci nechutně nahlíželi do života.

V archivech se bezpochyby najde i spousta dalších příběhů. Éra těch, kteří je sepisovali, podivných mužů v baloňácích, už je naštěstí pryč. Tedy doufám.

Kouzelník týdne: Jaromír Jágr

​V únoru oslaví padesátiny, přesto hokejová legenda v pohodě dál hraje extraligu za Kladno a střílí další góly.

Vůbec poprvé přitom Jágr nastoupil k utkání domácí nejvyšší soutěže už v roce 1988. Následovala samozřejmě slavná kariéra v NHL, Stanley Cupy, olympijské zlato v Naganu, ruské angažmá a posléze i návrat na domácí scénu.

Statistici dohledali, že Josef Maleček s Martinem Ručínským stříleli v nejvyšší soutěži góly ve 44 letech, Jiří Šlégr s Pavlem Paterou ve 43. Jágrovi je 49 a ještě zdaleka nekončí.

Když teď zaznamenal dva góly a asistenci proti Litvínovu, dohledal kolega Luboš Brabec, že si bilanci 2+1 proti stejnému soupeři zapsal Jágr už v roce 1989 a že mu na jednu z těch branek přihrával Milan Nový, který teď slaví sedmdesátiny.

Jágr kouzlí na ledě, ale i se slovy. Když dostal otázku, co říká na aféru Tomáše Krále, odvětil: „Já četl noviny naposledy v roce 1998. Takže já vůbec tyhle zprávy nečtu, vůbec o tom nevím. Abych pravdu řekl, tak mě to vůbec nezajímá. To, že někdo něco napíše, na to už jsem si zvykl.“ Od člena Národní rady pro sport a výkonného výboru hokejového svazu by asi leckdo čekal konkrétnější postoj.

Zásahy týdne

Fotbal bez hlavičkování? Já si to moc představit nedokážu, ale v Anglii už na tom pracují…

Čech a Mikloško otevřeli cestu. Podcast Angličan se věnoval jedné speciální kapitole: českým brankářům v ostrovních profesionálních soutěžích.

Derby „S“ se blíží. A glosář nabídl malou inventuru situace, ve které se Sparta a Slavia nacházejí.

V PSG to skřípe. Karel Tvaroh sepsal analýzu stavu, ve kterém se nabízí Paris SG, klub doslova přecpaný hvězdami.

Rajchl v nové roli. Mnozí si ještě pamatují Jindřicha Rajchla coby místopředsedu fotbalové asociace. Nyní se angažuje v Trikolóře. Vyptal se ho na to Ondřej Koutník.

Tweet týdne

Účet nové soutěže UEFA nabídl hodně těžkou kvízovou otázku: Kteří fotbalisté nastoupili ve všech hlavních klubových soutěžích UEFA? Tím jsou míněny Liga mistrů, Evropská liga, Evropská konferenční liga a Superpohár. Odpověď zní Chris Smalling, Vágner Love – a Tomáš Hübschman, v minulosti hráč Sparty a Šachtaru Doněck, nyní Jablonce. Úctyhodná bilance!

Co trefili jinde

Dominátor o Královi. Alibismus Jaromíra Jágra není další naganské legendě Dominiku Haškovi vlastní. (isport)

Fousek versus Poborský. Předseda fotbalové asociace zaskočil poměrně jasnou výzvou Karlu Poborskému, svému soupeři z předsednických voleb, aby svou práci na Strahově ukončil. (isport)

Coe v představenstvu Sazky. Sebastian Coe patří k legendám světové atletiky, řídil organizační výbor OH v Londýně a vede Mezinárodní atletickou federaci. Teď se ocitl v představenstvu české loterijní firmy Sazka. To vše v souvislosti se snahou Sazky ovládnout Britskou národní loterii. (Financial Times)

V příštím týdnu nás opět čekají evropské poháry, pak derby „S“, týden nato sněmovní volby… Díky, že si při tom všem najdete čas i na Notičky. Počet registrovaných odběratelů newsletteru už překročil 6000. Vážíme si vaší důvěry a přízně!

Luděk Mádl.

Reklama

Související témata:

Doporučované