Hlavní obsah

Vedení svazu agenta Krále podpořilo. Sám se ale rozhodl skončit v červnu 2022

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Král zůstane ještě několik měsíců ve funkci předsedy hokejové asociace.

Reklama

aktualizováno •

Nakonec se Tomáš Král rozhodl, že z funkce šéfa českého hokeje odejde o své vůli. Ale až za 9 měsíců. Jde o důsledek kauzy, ve které se začala propírat jeho spolupráce s vojenskou kontrarozvědkou v socialistickém Československu.

Článek

Tomáš Král vyzval výkonný výbor Českého hokeje, aby se v hlasování vyjádřil, jestli se on, coby předseda, nadále těší jeho důvěře.

Z deseti hlasů jich devět Tomáše Krále ohledně setrvání ve funkci podpořilo, jeden byl proti. Hlasování bylo tajné, není jasné, kdo byl pro Králův odchod.

Tomáš Král nicméně oznámil, že nehledě na výsledek tohoto hlasování odstoupí dobrovolně v červnu příštího roku.

Aféra se spustila poté, co deník Sport publikoval detaily ze spisového materiálu, který na svého spolupracovníka Tomáše Krále zpracovávala vojenská kontrarozvědka, součást Státní bezpečnosti, tajné policie nesvobodného komunistického režimu.

Král připustil, že s vojenskou kontrarozvědkou po dobu své vojenské základní služby spolupracoval. Odmítl však, že by svou činností komukoli škodil. Obsah spisu, podle kterého svému velícímu důstojníkovi prohlížel byt nebo mu údajně kopíroval klíče, odmítl jako smyšlený.

Královo tvrzení, že nejméně 80 procent jeho spisu je vylháno a vymyšleno, považují historikové z Ústavu pro studium totalitních režimů za krajně nepravděpodobné, prakticky nemožné.

Ve výkonném výboru Českého hokeje, což je aktuální název hokejové asociace, zasedají vedle předsedy Tomáše Krále i místopředsedové Petr Bříza, Aleš Pavlík a Libor Zábranský. A dále členové Jaromír Jágr, Marek Chmiel, Jiří Šlégr, Bedřich Ščerban, Milan Vacke, Daniel Sadil a Jiří Šindler.

Sám Tomáš Král se hlasování o svém dalším osudu ve svazu neúčastnil.

Na schůzi dorazila Jana Obermajerová, ředitelka BPA, což je společnost, která spravuje marketingová práva českého hokeje.

„Ze strany společnosti Tipsport má Tomáš Král plnou podporu, aby ve funkci pokračoval. A ani ze strany žádného z dalších partnerů Českého hokeje nezaznamenala v souvislosti s touto kauzou žádné ohlasy, dotazy či něco podobného,“ parafrázoval slova Obermajerové na briegingu s novináři tiskový mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund.

Sázková kancelář Tipsport je titulárním sponzorem extraligy a zároveň je také majitelem společnosti BPA. Několik hodin po briefingu, kde zaznělo, že Tipsport plně podporuje Tomáše Krále, se redakci Seznam Zpráv ozval Václav Sochor, mluvčí Tipsportu, se stanoviskem firmy, které prezentuje poněkud jiný obsah a sdělení.

„Tipsport, především prostřednictvím své nadace, aktivně podporuje celou škálu iniciativ a aktivit na zachování a rozvoj demokratických hodnot ve společnosti. Aktivně vystupujeme proti politickému extremismu i proti jakýmkoli snahám o omlouvání nebo relativizaci zločinů minulého režimu. Považujeme to za jednu z našich absolutních ne-byznysových priorit,“ uvádí se ve stanovisku.

„Zároveň máme plnou důvěru v český hokej a vyjádřili jsme ji před hlasováním výkonného výboru i hokejovému svazu s tím, že věříme, že se kauzu podaří vyřešit bez negativního dopadu na český lední hokej. V tomto kontextu jsme se teď seznámili s výsledkem hlasování a vítáme rozhodnutí pana Krále své působení ve funkci do několika měsíců završit. Tipsport není v kauze arbitrem, jsme nejvýznamnějším partnerem českého hokeje – reprezentace, extraligy i národní ligy – a chceme pro jeho dobré jméno a další rozvoj dělat maximum.“

Zdeněk Zikmund trvá na tom, že slova Jany Obermajerové, jež na jednání v souvislosti s Tipsportem a dalšími obchodnmími partnery zazněla, reprodukoval víceméně doslovně.

Tomáš Král působí ve funkci šéfa českého hokeje 13 let. Pokud splní svůj dnešní slib a na červnové konferenci odstoupí, zkrátí si tím funkční období o dva roky. Na této schůzi bude buď zvolen nový předseda, nebo bude vedením svazu provizorně pověřen někdo z dosavadních místopředsedů.

Článek jsme zaktualizovali o vyjádření společnosti Tipsport a reakci Zdeňka ZIkmunda.

Reklama

Doporučované