Hlavní obsah

Prázdná Letná? Ani náhodou. Spartu proti Rangers podpoří tisíce dětí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Stadion pražské Sparty na Letné nebude navzdory trestu UEFA prázdný.

Reklama

Ačkoliv UEFA nařídila Spartě uzavření stadionu, diváky na tribunách v duelu proti Rangers letenští postrádat nebudou. Jaký je originální způsob, kterak sparťanské fotbalisty vybavit fanouškovskou podporou?!

Článek

Vypadalo to, že po verdiktu UEFA Spartě nezbývá nic jiného, než pokorně uposlechnout a pro svůj první domácí zápas v rámci skupinové fáze Evropské ligy uzavřít celou Letnou. Jenže marketingový tým Sparty přispěchal s elegantním řešením, jak podle regulí domácím hráčům vytvořit důstojnou kulisu. Sparta využila výjimku v řádech UEFA a na tribuny pozvala své nejmladší fanoušky. Zájem o účast byl mezi dětmi enormní.

Česko-skotské fotbalové konfrontace servíruje fotbalový los poslední dobou jako na běžícím páse. Ta poslední na letním Euru přinesla českou výhru 2:0, kterou okořenila výstavní trefa dvoubrankového Patrika Schicka, odchovance Sparty. Na pikantnosti zítřejšího duelu mezi Spartou a glasgowskými Rangers vedle nedávné historie vzájemných mezinárodních střetnutí přidává samozřejmě i výbušná kauza „Kúdela–Kamara“, která se zrodila v odvetném utkání březnového osmifinále Evropské ligy mezi Slavií a Rangers.

Veškeré dění na hřišti tehdy zcela zastínil incident spojený s údajným rasistickým výrokem Ondřeje Kúdely a s následným fyzickým útokem mstícího se Glena Kamary na slávistického stopera, jenž byl podle svědků v útrobách glasgowského Ibroxu zmlácený do krve. I když Kúdela jakýkoliv rasistický projev vůči Kamarovi popřel, v dubnu vyfasoval od UEFA zákaz startu v deseti zápasech, kvůli kterému přišel i o účast na Euru. Téma rasismu tehdy hluboce zasáhlo českou končinu, kde se z kauzy stalo celospolečenské téma.

Aamer Anwar, skotský právník s pákistánskými kořeny, který v případu zastupoval Glena Kamaru, v minulém týdnu neváhal přilít benzín pod skomírající plamínek, když si dovolil varovat příznivce Rangers prostřednictvím britského bulvárnímu listu Daily Record, že jim hrozí nebezpečí násilnických ultras obou pražských „S“, kdyby se rozhodli podniknout cestu do české metropole. „Bojím se o bezpečnost kohokoli, kdo cestuje do Prahy – hráčů a fanoušků,“ řekl provokativně Anwar.

Jenže podle slov Kamila Veselého, marketingového ředitele Sparty, se fanoušci Rangers na Letnou ani nemohou dostat. „Žádný kotel Rangers na zápase určitě nebude. Sektor hostí bude kompletně uzavřen,“ sdělil Veselý pro Seznam Zprávy.

Podle mnohých vyšel trest UEFA, která uzavřela Spartě stadion na jedno pohárové utkání za rasistické projevy několika fanoušků v zápase 3. předkola Ligy mistrů s Monakem, „příhodně“ zrovna na zítřejší konfrontaci se skotským mistrem. Tedy na zápas, který dlouho dopředu vzbuzoval nejrůznější obavy z hlediska střetů ultras.

Deset tisíc dětských hlasivek

Kolem deseti tisíc dětí od šesti do čtrnácti let zítra večer podpoří sparťanské fotbalisty v rámci unikátního projektu „SCOOL MATCH“. Jde o maximální možný počet příznivců, který stávající hygienická opatření v Česku souběžně s výjimkou od UEFA povolují.

„Myslím, že to je skvělá příležitost pro děti, aby viděly opravdu dobrý a důležitý zápas. Odpovědnost je na nás, bychom jim připravili dobrý zážitek, aby děti viděly opravdu skvělý zápas. Rozhodně to je lepší, než kdyby byl stadion prázdný. Atmosféra bude mnohem lepší,“ citovala média Stevena Gerrarda, současného trenéra Rangers.

„Náš tým, který celou akci chystá, je už fotbalem solidně prozkoušený. Samozřejmě hodně sledujeme zahraniční trendy. Jakmile byl znám verdikt UEFA, matně jsem si vybavil Slovan Bratislava, kterému se při podobném zákazu podařilo na stadion dostat v jednom utkání Evropské ligy šest tisíc dětí, a poté dokonce i 19 tisíc. Říkali jsme si, že to také chceme zvládnout,“ říká Kamil Veselý.

Na Letnou se podívá mnoho mladých sportovců, ale i některé ratolesti z dětských domovů a základních škol.

„Přes 200 chlapců bude přímo z naší akademie. Napřímo jsme skrze Pražský fotbalový svaz a Středočeský krajský fotbalový svaz oslovili registrované kluby. Následně jsme se obraceli na základní školy v Praze 7, lokální dětské domovy a na další sparťanské sportovní kluby. Všem jsme v případě zájmu posílali newsletter s pokyny, jaké další kroky mají podniknout,“ popisuje adresování potenciálních zájemců Veselý.

„Největším problémem byl snad až paradoxně covid. Od začátku jsme si přáli naplnit celou Letnou, což by bylo ještě lepší, jenže skutečnost, že většina dětí ještě nepodstoupila očkování na covid, nám v tom zabránila. UEFA explicitně neurčuje, kolik dětí by mělo připadnout na jednoho dospělého. My jsme si vyhodnotili, že na Letné bude přibližně jedenáct tisíc fanoušků v poměru deset dětí ku jednomu dospělému. Dospělý bude sloužit jako dozor a pomocník při organizaci,“ popisuje Veselý organizační záležitosti.

Právě s organizací celé akce, která je na české poměry svým rozměrem zcela ojedinělá, má aktuálně Veselý a spol. plné ruce práce.

„Chováme vůči celé akci velký respekt. Na akci jsme postavili speciální interní tým, zřídili novou e-mailovou schránku, upravili organizační záležitosti a časování jednotlivých úkonů. Jedná se o extrémně specifickou událost a tak k ní i přistupujeme. Jsem zvědavý na to, jaká bude atmosféra,“ nechává nahlédnout pod letenskou organizační pokličku Veselý.

V rámci české sportovní scény je to podle Kamila Veselého velký experiment, který může být příslibem do budoucna. Už nyní by se dalo hovořit o úspěchu, ovšem nejtěžší úkol čeká jeho organizační tým až ve čtvrtek.

„Koordinace takové akce bude velkým oříškem, ale zároveň skvělou výzvou. Organizace běžných utkání na Letné je velmi náročná vzhledem k limitům našeho stadionu a malým prostorům v jeho okolí. Zítra tu budeme mít najednou deset tisíc dětí a spousta z nich tam bude třeba poprvé v životě. Věřím ale, že společně s dospělými koordinátory jednotlivých skupin dětí a slíbenou pomocí policie v okolí stadionu to zvládneme tak, aby každý dětský fanoušek odcházel domů s hezkým zážitkem,“ vyhlíží ostrou premiéru Veselý.

„Chtěli bychom požádat všechny skupiny, aby neměly sraz před zápasem i rozchod po utkání přímo u stadionu. Pokud budou děti rodiče dopravovat auty, mohlo by dojít ke kolapsu v ulici Milady Horákové a dalších přilehlých oblastech,“ doplňuje informace Veselý.

Sparťanští organizátoři byli od vyhlášení akce „SCOOL MATCH“ doslova zavaleni žádostmi. Protože se kapacita Letné musela snížit, nedošlo zdaleka na všechny zájemce.

„Budeme to kompenzovat na výročním utkání s Libercem, což je také velmi speciální zápas, do něhož nastoupí sparťané jako každý rok v originálních retro dresech. Možná to bude pro děti i zajímavější s plným stadionem a typickou fotbalovou atmosférou, kterou vytvářejí fanoušci z našeho kotle,“ přemítá Veselý.

Utkání Evropské ligy v rámci její skupiny „A“ je na programu zítra večer od 18:45.

Reklama

Doporučované