Hlavní obsah

Notičky: Soudní procesy konečně odhalují tajné kapitoly fotbalových dějin

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Evander Kane by se svým pochybným očkovacím potvrzením v Česku dobře zapadl.

Reklama

V newsletteru Notičky Luděk Mádl provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání – pokud se vám budou Notičky líbit, přihlaste se k odběru.

Článek

Když jsem býval mlád, nosíval jsem v paměti spoustu fotbalových jmen, termínů či výsledků. A coby milníky mi v životě sloužily jednotlivé šampionáty. Dnes je to se mnou ještě horší. Uznávám, že termíny soudů s fotbalovými korupčníky si coby pomocný nástroj pro vlastní orientaci v čase vybere jen velký podivín. Ale právě jsem se při tom přistihl, tak snad alespoň nepůjde o nijak těžkou diagnózu.

V září uplynulo 15 let od momentu, kdy soud za korupci pravomocně potrestal Ivana Horníka. Kouzla kolem rozhodčích tehdy stejně jako legendární žižkovský šíbr Horník používal kdekdo, Miroslava Peltu nevyjímaje. A víc než dost o nich samozřejmě věděl i Roman Berbr. Tihle dva pak následně ušli i další, ještě velmi významný kus cesty, který je nakonec dovedl až na vrchol zdejší funkcionářské pyramidy.

Jenže nakonec oba končí tam, kde Horník, tedy přinejmenším u soudu.

Už v listopadu by se měl dočkat rozsudku soudu I. stupně Miroslav Pelta, a to v kauze údajných manipulací se státními dotacemi pro sport. A snad ještě letos by mohlo být uzavřeno i policejní vyšetřování aféry, jejíž ústřední postavou je Roman Berbr. Soudní projednávání případu nás pak nejspíš bude provázet celým rokem 2022.

Začal jsem dnes možná hodně zeširoka, nicméně ne zcela bezúčelně. Dějiny českého fotbalu píší jistě slavní hráči, trenéři, úspěšné výsledky na turnajích. Trojice Horník-Pelta-Berbr realizovala ty dějiny temnější. Ale pozor… Díky policejní práci, zejména odposlechům, se právě z kauz Horník a Berbr dozvídáme nejvíc informací o tom, jak se v Česku až dosud dělal profesionální fotbal. Z kauzy Pelta pak zase o světě rozdělování dotací.

Pro Fotbalovou asociaci ČR a její členy je nejdůležitější pochopit, na čem donedávna stálo Berbrovo impérium. A zamezit tomu, aby se někdy něco podobného mohlo ještě oživit a vrátit.

Existuje významný předpoklad, že Berbr a spol. věnovali po léta velké úsilí a důmyslnost tomu, aby našli co nejvíc neviditelných, ale o to efektivnějších způsobů, jak finanční prostředky FAČR vyvést z účtů v neadekvátní míře směrem ven. A ve finální fázi operace se poblíž těchto peněz opět objevit a strčit je do vlastní kapsy. Tedy pomyslně. Protože statisíce a miliony korun, o něž šlo, do kapsy nenacpete. Berbr a spol. si ale věděli rady. Na cestu k bankomatu se vybavili igelitovými taškami.

Podle původní verze obvinění takto Berbr s kumpány vytahali na základě zcela fiktivních faktur z kasy Plzeňského krajského fotbalového svazu 850 tisíc korun. U toho ovšem nezůstalo. Ze zákulisí vyplynuly informace, že policie doložila v uplynulých měsících i další skutky podobného charakteru. A úhrnná finanční škoda, kterou tím měli fotbalu způsobit, překročila hranici dvou milionů korun. Nutno dodat, že přinejmenším částku 850 tisíc korun, tedy sumu, kterou policie označovala za zdefraudovanou od počátku stíhání, už loni kdosi na účty Plzeňského KFS vrátil.

Složitější – spíše nemožné – to bude s návratností částky 1 950 000 korun spojené s nadobyčejně podivným „obchodem“ berbrovské vládnoucí kliky FAČR s paní Věrou Kropáčkovou, tehdy představitelkou firmy JVK Sport, dříve Alea sportswear.

O této story vás prvně informovaly právě Notičky, a to na konci února letošního roku. Ke značce Alea měl Berbr po léta velmi blízko, uměl prosadit, že FAČR uzavírala řadu smluv, třeba na úbory pro rozhodčí, právě s touto firmou.

Třeba ještě někdo někdy došetří, pro koho byly tyto transakce ekonomicky výhodné. Tipnu, že asociace to asi nebyla. Můžu se plést. Ale ve věci té nejskandálnější faktury, která je středem zájmu policejního vyšetřování, asi jen stěží.

FAČR proplatila fakturu na sportovní vybavení pro ženskou reprezentaci částkou 1 950 000 korun. A má to dva háčky. První: Za tuto sumu nikdy nedorazilo žádné zboží jako protiplnění. Druhý: Částka nebyla poukázána na účet firmy JVK Sport, ale na soukromý účet paní Kropáčkové. Můžeme spekulovat o souvislosti s insolvenčním návrhem, který JVK Sport tížil.

V obecné rovině to skoro vypadá, že kámoška byla v nouzi, tak se sáhlo do kasy největšího sportovního spolku v zemi. A byly jí odeslány necelé dva miliony korun, aniž by FAČR dorazila nějaká protihodnota, tedy zboží.

Policie sice tuto část příběhu také zkoumá, ale do textu obvinění jej podle všeho dosud nedoplnila. Fotbalová asociace ČR se tedy pokusila vydobýt zbůhdarma vydanou sumu zpět. A to prostřednictvím soudního jednání. To se však neuskuteční, protože paní Kropáčková letos v září zemřela. A zmíněná sporná suma už tak asi pro FAČR zůstane navždy nedostupnou.

Kouzelník týdne: Evander Kane

Možná vás ta zpráva také praštila do očí. Evander Kane, hokejový útočník z klubu San Jose Sharks, se úmyslně dopustil podvodu, když se prezentoval falešným osvědčením o provedeném očkování na covid-19, přitom ho v deklarovaném rozsahu neabsolvoval. V zápasech či na trénincích by se mohl účastnit i bez očkování, ovšem znamenalo by to podrobit se hygienickému režimu s řadou nároků, požadavků a komplikací.

Do nich se Kaneovi nejspíš nechtělo, do očkování také ne. A tak si někde pořídil zfalšovaný dokument. Přišlo se na to, následoval disciplinární „flastr“ v podobě zákazu startu v 21 utkáních. A obrovská ostuda.

Sehnat „cinknutý“ dokument lze asi leckde, určitě i v našich zeměpisných šířkách. Papír i razítka by měla být pravá, ale jde-li o agendu KPR, doporučuje se v posledních dnech přezkoumat zejména charakteristické tahy a linky prezidentova podpisu.

Zásahy týdne

Pelta a spol. stojí před rozsudkem. A tak jsem se do komentáře pokusil shrnout, na které otázky by Městský soud v Praze mohl a měl v této problematice české společnosti odpovědět. A vyjasnit zároveň, od čeho už je zapotřebí se odtrhnout.

Co s termínovou listinou ligy. Slavia apeluje, aby se jaro 2022 dohrálo oproti plánu dřív. A v dalších sezonách jakbysmet.

V Brentfordu, a přece mimo Premier League. Dvacetiletý Jan Žambůrek ovšem nastupuje za rezervu, daří se mu a jeho šance přijde. Víc v rozhovoru Karla Tvaroha.

Tweet týdne

Martina Navrátilová byla bezesporu skvělou sportovkyní. Nicméně nezlomnost a přímočarost její mimořádné osobnosti vlastně svět tenisových kurtů vždy přesahovaly. Své 65. narozeniny slavila Martina ve společnosti své velké americké soupeřky Chris Evertové. Hodně zdraví a síly!

Co trefili jinde

Neměl prý na Baník, je v Anglii. Vladimír Coufal vypráví svůj fotbalový příběh bez příkras a servítků. A byl ve svém vyprávění natolik otevřený, až to leckterým slávistům nebylo milé. (Bez frází)

DFC je předválečná legenda. Kdo chce o slavném fotbalovém klubu vědět víc, má teď dobrou šanci v novém filmovém dokumentu. (Deník N)

Mr. Lyon. Muž, který stál u všech vzestupů i pádů fotbalového Lyonu, tedy Jean-Michel Aulas, patří mezi barvité osobnosti evropského fotbalu. (idnes)

Život nám přináší stále nová překvapení. Někdy milá, jindy míň, to pondělní, které zatřáslo naší redakcí, pak ze všech nejmíň. Pořád to vstřebávám.

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované