Hlavní obsah

Notre-Dame by po požáru mohl ohrozit déšť. Katedrálu tak bude chránit speciální „deštník“

Nejsilnější srážky by Paříž měly zasáhnout ve čtvrtek.Video: Klára Mališová, AP, Reuters

 

Reklama

Minulý týden katedrálu Notre-Dame poškodil oheň, nyní se památkáři obávají dalšího živlu – tentokrát vody. V následujících dnech má totiž v Paříži vydatně pršet, což by na katedrále mohlo způsobit další škody. Architekti proto nad stavbou začali natahovat provizorní ochrannou plachtu. Nejsilnější srážky by do metropole měly přijít ve čtvrtek.

Článek

Dominantu francouzského hlavního města, katedrálu Notre-Dame, minulé pondělí připravil požár o střechu, krovy a špičatou věžičku nad chrámovou lodí. V následujících dnech chrám ohrozí pro změnu voda, jelikož mají Paříž zasáhnout vydatné deště.

Památkáři se proto rozhodli katedrálu ochránit před srážkami plachtou. Voda, která by do kleneb stavby zatekla, by totiž mohla způsobit jejich zhroucení. Chrám již voda částečně poškodila, a to v průběhu hašení.

Plachta by ovšem měla být jen dočasným řešením problému. Nad katedrálou bude v budoucnu postaven jakýsi „deštník”, tedy odolnější konstrukce, která bude chrám chránit do vybudování krovů a střechy. Jak bude tento ochranný systém vypadat, však zatím není jasné.

Podle meteorologů z Météo-France bude v Paříži pršet již ve středu večer. Vydatné srážky se ale očekávají především ve čtvrtek, kdy je bude doprovázet i silný vítr.

Než se začne „deštník“ stavět, musejí dělníci odstranit lešení, které bylo kvůli opravám nad chrámovou lodí ještě před požárem. To by mělo podle odborníka na restaurování historických staveb Christopha Villemaina trvat nejméně měsíc. Oheň totiž trubky lešení poškodil, a ty se tak budou muset řezat.

Rekonstrukce katedrály by mohla trvat podle různých odhadů pět až šest let. Někteří odborníci ale odhadují, že bude trvat mnohem déle. Francouzský prezident Emmanuel Macron veřejně slíbil, že chrám stihne opravit do roku 2024, kdy se v Paříži budou konat letní olympijské hry.

O podobě špičaté věžičky, kterou v 19. století umístil na Notre-Dame architekt Eugéne Viollet-Le-Duc by měla podle představ vlády rozhodnout mezinárodní soutěž. Proti tomu ale lidé sepsali již několik petic. Jednu z nich, která je umístěna na konzervativním webu CitizenGo a žádá „identickou obnovu“ katedrály, už podepsalo přes 50 000 lidí. Jinou podobnou petici na platformě Change.org podepsalo přes 6 000 lidí.

Reklama

Doporučované