Hlavní obsah

Nová alej spojila Šatov na Znojemsku s Rakouskem

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Odborníci z brněnské Mendelovy univerzity a místní dobrovolníci dnes vysadili u Šatova na Znojemsku asi 700 metrů dlouhou, převážně lipovou alej.

Článek

Nové stromořadí spojilo Šatov a jeho rakouského souseda Unterretzbach, řekl ČTK David Kopecký z Nadace Partnerství. Nadace spolu s Šatovem akci organizovala, na výsadbě se také podílela.

Takzvanou Alej svobody dobrovolníci vysadili k 31. výročí obnovené demokracie v České republice. Výsadba navazuje na předloňskou výsadbu Aleje svobody pod Řípem ke 100 letům Československa a sametovou Alej svobody ve Vestci u Prahy k loňským kulatinám sametové revoluce. Přímo v Šatově výsadba navázala na už vysazenou Alej stého výročí republiky a také na bývalé československé opevnění a železnou oponu v Šatově.

„Vysadili jsme 100 stromů, z toho zhruba sedm desítek lip, zbytek byly javory,“ uvedl Kopecký. Na výsadbě se podíleli i zástupci rodin, které si některé ze stromů takzvaně adoptovaly.

„Šatovští plánují, že se místo do budoucna stane dějištěm přeshraničního setkávání a vinařských akcí. Na konci aleje chtějí v budoucnu vystavět Rozhlednu svobody,“ uvedl už dříve Kopecký.

Patronkou aleje se stala herečka Bára Jánová, jedna z hlavních postav seriálu Slunečná. Akce se konala s ohledem na hygienická opatření s omezením, neuskutečnil se například plánovaný happening.

Výsadba spadá do projektu Sázíme budoucnost, jeho cílem je zhruba do roku 2025 vysadit v Česku deset milionů stromů mimo les.

Reklama

Doporučované