Hlavní obsah

Nová expozice na hradě Pernštejn ukáže návštěvníkům zahrady v časech osvícenství

Foto: Jan Podmol

Ilustrační foto.

Reklama

Výstava prezentuje období zakladatele zahrady barona Františka Stockhammera, který panství získal v roce 1710, a jeho zetě barona Ignáce Schrӧffela, jenž pozůstatky barokní zahrady začlenil do parku pod hradem.

Článek

Kukátkem lidé nahlédnou i do zahrad jiných zámků. Expozice je součástí dlouholetého projektu NPÚ Po stopách šlechtických rodů, který letos nese název Rok osvícenské šlechty.

„U vstupu vítají návštěvníky animační efekty kolem vystaveného sousoší matky s dcerami. Atmosféra expozice navozuje v návštěvníkovi pocit, jakoby právě vstoupil do zahrady. Pernštejnskou zahradu představujeme nejen v historických souvislostech, ale i ve vazbách na významné osobnosti té doby a taky na jiné zahrady, založené ve stejném období,“ uvedla Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu (NPÚ).

Návštěvníci uvidí také originály soch Ondřeje Schweigla, které původně byly v zahradě pod Pernštejnem a nyní si je lidé díky nasvícení podrobně prohlédnou. „Zajímavým prvkem výstavy je Müllerova mapa Moravy, perforována kukátky, v nichž po nahlédnutí uvidí návštěvník zahrady třeba zámků Lednice, Valtice či Vranov v daném období. Za připomínku stojí i významné množství knih se zahradní tematikou v hradní knihovně Pernštejna, kde nechybí ani vzorníky architektonického vybavení zahrad,“ dodala Šnajdarová.

Expozice je umístěna v objektu vedle vstupu do nedávno obnovené Pernštejnské zahrady, návštěvníci tady mohou načerpat informace o zahradách, případně si na chvilku odpočinout před vstupem do zahrady. Vstup do expozice je součástí vstupného do areálu hradu.

Reklama

Související témata:

Doporučované