Hlavní obsah

Nová technologie dokáže střelbu ve městě zaměřit až na dva metry

Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Audiotechnologii zvanou ShotSpotter, jež dokáže přesně zaměřit místo, ze kterého vyšel výstřel, začala používat Jihoafrická republika v boji proti násilí na ulicích. Počet vražd v zemi je jeden z nejvyšších na světě.

Článek

Úřadům v Jihoafrické republice začal v tažení proti pouličnímu násilí pomáhat takzvaný ShotSpotter - audiotechnologie určená k detekci střelby. ShotSpotter prozatím využívali jen strážci v místních národních parcích v boji proti pytlákům. Policie však může za pomoci této technologie zjistit místo střelby s přesností na dva až deset metrů, což jí pomáhá efektivněji zakročit proti gangům a při zabavování ilegálně držených zbraní.

„ShotSpotter je systém založený na senzorech zachycujících zvuk, kterým jsou v tomto případě výstřely. Takže senzory zvuk zachytí a zaměří přesně, kde ke střelbě došlo i z jakého směru vyšla,“ vysvětlil inspektor Kevin Cole. V oblastech, kde se ShotSpotter využívá, zadržela policie pětkrát více ilegálně držených zbraní než v jiných lokalitách. Zároveň ShotSpotter přispívá k lepšímu monitorování zločinnosti ve městě i přesnějším statistikám. Podle některých odborníků z Kapského města se však proti gangům v oblasti nikdy nebojovalo systematicky a je třeba vytvořit především preventivní a vzdělávací programy, aby se jejich členové nerekrutovali z mladých lidí.

„ShotSpotter je odpovědí na mnoho problémů jižní Afriky, protože nemáme spolehlivá data o násilí způsobeném střelnými zbraněmi. Nemáme přesná data ani o tom, v jakých místech se útoky gangů soustřeďují. ShotSpotter nám pomáhá zjistit, o jaký druh střelby se jedná, zda jde o masové střílení a kdy a kde k němu dochází,“ řekl o výhodách technologie kriminolog Guy Lamb. ShotSpotter se prozatím využívá pouze v Kapském městě, a to na omezené ploše sedmi kilometrů čtverečních.

Technologie, která byla vyvinuta ve Spojených státech, se zatím jinde v zahraničí nepoužívá. Jihoafrická republika však patří mezi země s nejvyšším počtem vražd na světě. Ročně je tu zavražděno na 19 000 lidí.

Reklama

Doporučované