Hlavní obsah

Nové informace v kauze únosu Babiše juniora. Riziko pro Česko bylo ještě větší

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

„Nevím, co byli zač. Mluvili rusky a přivedl je Protopopov,“ říká Babiš junior o dvou Rusech, kteří se kolem něj pohybovali na Krymu.

Reklama

Při dle jeho slov nedobrovolném pobytu na Krymu se kolem premiérova syna pohybovali další Rusové, kteří mohli být napojeni na tajné služby.

Článek

Policie získala nové informace nasvědčující bezpečnostnímu riziku českého premiéra Andreje Babiše. Jde o případ pobytu jeho syna Andreje mladšího a jeho cesty na Krym za doprovodu Petra Protopopova. Ukázalo se totiž, že se v blízkosti premiérova syna, jenž tvrdí, že byl na okupovaný Krym zavlečen, pohybovali další dva Rusové, kteří mohli být z tajných služeb, píše server Neovlivní.cz.

Tyto informace obsahuje vyšetřovací spis k případu Krym. A do protokolu informace o dvou dalších Rusech při nedávném výslechu potvrdil i Andrej Babiš mladší.

„Nevím, co byli zač. Mluvili rusky a přivedl je Protopopov,“ uvedl následně serveru premiérův syn.

Podle expertů je to výrazné bezpečnostní riziko pro českého předsedu vlády, potažmo pro Česko. Připomeňme, že cesta na Krym se odehrála v roce 2017. Protopopov, muž s kriminální minulostí, zaměstnanec Agrofertu a také manžel lékařky Dity Protopopové pečující o duševní zdraví Babiše juniora, S Andrejem mladším odjel do Ruska v září. Tři dny předtím, než Sněmovna prvně vydala Andreje Babiše k trestnímu stíhání. Následně zamířili na Krym, odkud se junior ozval české policii v lednu 2018 s tím, že je tam držen nedobrovolně.

Tou dobou už byl přes měsíc Andrej Babiš designovaným premiérem.

„Je to bezpečnostní riziko. Jste-li osoba nějak zajímavá pro tu druhou stranu, může být stát nebo někdo jiný skrze tu situaci vydíraný. V tom mezičase, než se celý příběh dostal na veřejnost (až na konci roku 2018, pozn. red.), mohlo dojít k vydírání. Metody ruských zpravodajských služeb jsou následovné: buď vás získají ke spolupráci z přesvědčení, nebo vás koupí nebo vás získají pomocí vydírání,“ uvedl pro Neovlivní.cz bývalý velvyslanec v Rusku Petr Kolář.

A v roce 2018 se ve vládě jednalo například o dostavbě jaderné elektrárny Dukovany.

Reklama

Doporučované