Hlavní obsah

Nové logistické centrum Lidlu zásobuje 40 prodejen, počet postupně poroste

Ilustrační foto.

Reklama

Nové logistické centrum Lidlu v Buštěhradu na Kladensku zásobuje 40 prodejen řetězce, jejich počet postupně poroste až k 90. Provoz začal v dubnu, nyní zde pracuje 350 lidí.

Článek

„Centrum vzniklo na území brownfieldu bývalých oceláren, je jedním z největších skladů Lidlu v Evropě a zdejší moderní technologie umožňují vyšší efektivitu logistického systému a zároveň jsou ekologičtější oproti dříve vzniklým centrům,“ řekl jednatel Lidlu ČR pro oblast nemovitostí Martin Molnár.

Stavba buštěhradského centra začala v roce 2018, zároveň společnost investovala do vybudování nové křižovatky a napojení na silnici I/61 u Buštěhradu, aby nákladní auta mohla jezdit mimo obytnou zástavbu. Podle jednatele v Buštěhradu pracují především lidé z regionu, postupně zde bude dohromady 500 pracovních míst. Více než třetinu skladu tvoří plochy s regulovanou teplotou, například pro skladování zeleniny, mléčných výrobků a podobně. „Určitě za zmínku stojí použití přírodního chladiva na bázi oxidu uhličitého pro chladicí technologie,“ uvedl Molnár.

Důvodem stavby skladu bylo vyčerpání kapacity ostatních logistických center. Ještě během stavby byl projekt upravován, protože roste poptávka zákazníků po čerstvém zboží, čemuž bylo třeba přizpůsobit prostor pro zeleninu a ovoce, který společnost rozšířila.

Zajímavostí je podle jednatele podlahové topení, které využívá odpadní teplo vznikající při chlazení. Pokryje se tak až polovina celkové spotřeby tepla, druhou polovinu odebírá centrum od nedaleké Teplárny Kladno. Zhruba 15 procent potřebné elektrické energie by sklad měl získávat z vlastní fotovoltaické elektrárny, která má vzniknout ještě letos. Ke splachování toalet slouží v centru dešťová voda.

Plocha buštěhradského centra zabírá 60.000 čtverečních metrů, což je přibližně o třetinu méně než v případě nedalekého skladu Amazonu v Dobrovízi. Kapacita skladu Lidlu činí až 47.000 palet.

Lidl má po spuštění buštěhradského areálu v tuzemsku pět logistických center pro kamenné prodejny a samostatný sklad pro e-shop. Další logistické centrum by podle Molnára mohlo v příštích letech podle předpokladů vzniknout na Moravě.

Reklama

Související témata:

Doporučované