Hlavní obsah

Nové ohnisko nákazy v Pekingu. Svět se děsí druhé vlny

Foto: Profimedia.cz

Do nejhůře postižených částí Pekingu se nedá dostat. Problém mají i obyvatelé metropole, kteří chtějí město opustit. Musejí disponovat potvrzením o bezinfekčnosti.

Reklama

Čínské úřady musely zvýšit varování před šířením nového typu koronaviru opět na druhý nejvyšší stupeň. Nově nakažených prudce přibývá také v Indii a některých státech USA. Austrálie chce zůstat uzavřená cizincům až do roku 2021.

Článek

V březnu oznamovala Čínská lidová republika hrdě vítězství v boji s koronavirem. Šlo ale evidentně jen o úvodní kolo nelítostného klání. O 3 měsíce později sledujeme rozmisťování vojáků v Pekingu, kteří hermeticky uzavřeli několik městských částí. V hlavním městě Číny se taky okamžitě znovu zavřely všechny školy. Nepříznivé zprávy přicházejí i z dalších částí světa.

Rychlý přehled ze světa

- Univerzita Johnse Hopkinse eviduje celosvětově už 445 000 úmrtí na covid-19.

- V Indii přibylo skokově 2000 obětí.

- Počet obětí covid-19 překročil ve Švédsku hranici 5000.

- V Německu bude podle kancléřky Merkelové platit zákaz pořádání velkých akcí alespoň do konce října 2020.

- Ve Spojených státech je už více mrtvých (119 478), než kolik padlo Američanů v první světové válce.

- Rekordní počet nově nakažených a hospitalizovaných hlásí americké státy Arizona a Texas.

- Brazílie hlásí nejvyšší denní nárůst nových případů - 34 918 za 24 hodin.

- V Izraeli se v karanténě ocitlo několik armádních generálů poté, co přišli do styku s nakaženými osobami.

- Austrálie zřejmě otevře své hranice pro cizince až v roce 2021.

Čína

Peking oficiálně potvrdil 137 nových případů nákazy novým typem koronaviru za posledních šest dní. Předtím přitom zaznamenal 56 dnů v řadě bez jediné nově infikované osoby. „Epidemická situace v hlavním městě je nesmírně vážná,“ prohlásil tiskový mluvčí čínské metropole Sü Che-ťien.

Náměstek generálního tajemníka pekingské městské vlády Čchen Pej oznámil, že hlavní město bude přísně kontrolovat cesty z metropole i do ní. Všichni, kteří do Pekingu přijíždějí, musí podstoupit testy nukleových kyselin. Čchen Pej vyzval veřejnost, aby opouštěla Peking jen tehdy, pokud to bude vyloženě nutné. V každém případě je ale nutné se prokázat negativním testem na přítomnost koronaviru.

Ve vesnicích spadajících pod jurisdikci hlavního města a ve vysoce rizikových částech Pekingu se nově smějí pohybovat pouze rezidenti, vjezd cizích vozidel není povolen. Tisková agentura Sin-chua informovala, že v komisi pro dopravu zakázala taxislužbě přepravu cestujících mimo město.

Podle vládních Global Times bylo ve středu zrušeno 1255 letů do Pekingu a z něj, což představuje asi dvě třetiny plánovaných spojů.

Foto: Profimedia.cz

Indičtí zdravotníci míří do první linie boje s koronavirem.

Indie

Úřady v Dillí a Bombaji byly v podezření, že zakrývají skutečný rozměr šíření koronaviru v ulicích a podhodnocují údaje o obětech a nakažených. Pod tlakem tak „najednou“ dopočítaly 1409 mrtvých v Bombaji a Dillí přidalo 437 obětí. Na worldometers.info tak Indii napočítaly už 12 246 obětí covid-19 a asijská mocnost se podle počtu osob, které svůj boj s covidem prohrály, dostala už na 8. místo smutného světového žebříčku.

Země, která teď žije hlavně krvavými potyčkami svých a čínských vojáků na himálajské hranici, má velký počet nakažených nejen mezi zdravotníky, ale třeba taky policisty. V Bombaji 30 strážců zákona covid-19 podlehlo, 758 s nemocí bojuje a 1489 se z choroby zotavilo.

Podle BBC World Service je státní zdravotnictví na pokraji kolapsu. Přeplněné státní nemocnice, které mají otřesnou pověst i mimo období pandemie, musejí odmítat nové pacienty. Čekající nemocní se před zdravotnickými zařízeními proplétají mezi lidmi zakrytými dekami a pestrobarevnými látkami, kteří se ošetření nedočkali.

BBC popsala příběh 44letého právníka Umeshe, jehož odmítlo ošetřit i několik soukromých klinik. Tomu se dostalo adekvátní péče až poté, co jeho švagr, redaktor britské veřejnoprávní korporace, intervenoval u samotného ministra zdravotnictví. Bylo však už pozdě. Když Umesh zemřel, nikdo z nemocnice se ani neobtěžoval rodinu informovat.

USA

Ze Spojených států přicházejí nejednoznačné zprávy o šíření nového typu koronaviru. Radost mají v New Yorku, kde 16. června zaznamenali jen 17 koronavirových úmrtí, což bylo vůbec nejméně od vypuknutí pandemie. Guardian připomíná, že ještě před 10 týdny denně umíralo na 800 Newyorčanů.

Naopak opačné starosti má pouštní Arizona, která se stala během pár dnů novým americkým ohniskem nemoci. Ve středu tam úřady potvrdily 1827 nově nakažených a 20 obětí. Celkem má Arizona 41 000 nakažených a 1239 obětí covid-19. Republikánský guvernér Doug Ducey je podle agentury AP pod stále větším tlakem přijmout rozhodná opatření, včetně výzvy k nošení roušek. Ducey to zatím odmítal.

Viceprezident Mike Pence pro Wall Street Journal odmítl, že bychom byli v USA svědky začínající druhé vlny. Taky hlavní americký epidemiolog Anthony Fauci je přesvědčený o tom, že jeho země ještě „vězí“ v první vlně. Kromě Arizony hlásí nepříznivá data o nárůstu nových případů ještě třeba Texas, Florida, Alabama, Oregon nebo Jižní Karolína.

WHO

V boji s pandemií nemoci covid-19 se objevují náznaky naděje, uvedl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Nicméně dodal, že země musí pokračovat v dodržování preventivních opatření, aby zabránily dalšímu šíření nákazy.

Přestože v mnoha regionech světa případů infekce „stále rychle přibývá“, jsou tu určité náznaky naděje, prohlásil dnes Ghebreyesus na každodenním briefingu. Uvítal rovněž prvotní výsledky britské studie, která tvrdí, že široce dostupný a levný lék s účinnou látkou dexametazon významně snižuje riziko úmrtí u pacientů s těžkým průběhem covid-19.

Léčivá látka dexametazon je kortikoid s protizánětlivými účinky, který se používá například jako podpůrný prostředek při protinádorové léčbě, ale také při kožních potížích, onemocnění střev či plicních chorobách. I český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) uvádí dexametazon v přehledu léků, které jsou ve světě testované na covid-19.

Reklama

Doporučované