Hlavní obsah

Novinky 2018: Velké změny v očkování, ale třeba i rychlejší příprava staveb

Přehled některých novinek pro rok 2018.Video: Michaela Ryšavá

 

Reklama

Rok 2018 s sebou přináší celou řadu novinek. Výrazná je například změna v očkovacím kalendáři. Děti se budou očkovat méně, seniorům zase stát zaplatí i šetrnější vakcínu proti pneumokokům. Porostou důchody i minimální mzda. Podívejte se, co dalšího vás čeká.

Článek

Očkovací kalendář prochází změnou, jaká už tu dlouho nebyla. Mění se například počet dávek hexavakcíny, která chrání děti proti šesti různým nemocem. Dosud dostávaly čtyři dávky, nyní postačí tři. Podle České vakcinologické společnosti je nová varianta stejně účinná, šetrnější i ekonomicky výhodnější.

Stát také začne hradit očkování proti papilomaviru i chlapcům. Dosud vakcínu měly zdarma jen dívky. Ukazuje se, že virus HPV nezpůsobuje jenom karcinom děložního čípku u dívek, u chlapců může virus vyvolat rakovinu penisu a análního otvoru.

Rozšiřuje se i hrazené očkování seniorů proti pneumokokům. Oba druhy využívaných vakcín se nově dostaly na stejnou úroveň. Dosud si za šetrnější vakcínu museli senioři připlatit zhruba tisíc korun.

Kromě toho se od ledna zavádí elektronické recepty, zvyšuje se minimální mzda a rostou důchody. Podívejte se, jaké další výrazné změny třeba i ve stavebním řízení přináší rok 2018.

Reklama

Související témata:

Doporučované