Hlavní obsah

Nový Zéland se bojí Číny. Od USA kupuje vojenské letadlo

Strategické obranné prohlášení Nového Zélandu pro tento rok varuje před Čínou.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Nový Zéland koupí od Spojených států vojenský Boeing za 1,6 miliardy dolarů. Letadlo má pomoci čelit čínské vojenské hrozbě v Pacifiku. Obchod je součástí nově oznámené obranné strategie země pro tento rok.

Článek

Nový Zéland v pátek vydal strategické prohlášení o obrané politice pro rok 2018. Varuje v něm právě před hrozbou rostoucího vlivu Číny v Pacifiku. V rámci nové strategie Nový Zéland oznámil, že odkoupí od Spojených států vojenský Boeing za 1,6 miliardy dolarů.

Čína novozélandský dokument o obraně označila za neopodstatněné obvinění. Podle čínského ministerstva zahraničí rozvoj Číny nikoho neohrožuje a naopak přináší nové možnosti pro ostatní země.

Zakoupením hlídkového letounu Boeing P-8A Poseidon Nový Zéland upevní spojenectví se Spojenými státy a Austrálií. Letoun amerického námořnictva je vhodný pro elektronický průzkum, může nést torpéda, hlubinné pumy i protilodní střely, a hodí se tak na boj proti ponorkám i cílům na hladině moře.

Novozélandský ministr obrany řekl, že Boeing bude poskytovat možnost námořního hlídkování významného rozsahu a potřebnou pomoc spojencům v Pacifiku.

Čína zneklidňuje blízké země i USA budováním umělých ostrovů v Jihočínském moři, které vyzbrojuje vojenskou technikou. Jihočínské moře křižují důležité obchodní trasy a je v něm rovněž řada sporných území, která si nárokuje více států.

Jde o státy sousedící s Čínou, které leží přímo ve vodách Jihočínského moře.  Jmenovitě Filipíny, Malajsie, Brunej, Vietnam a Tchaj-wan. Čína si nárokuje téměř celé území Jihočínského moře.

Nejsilnějším soupeřem Číny v tomto prostoru jsou Spojené státy. Svoje zásahy do regionu odůvodňují zejména dohledem nad dodržením svobody plavby a přeletů, které podle nich Čína ohrožuje.

Reklama

Doporučované