Hlavní obsah

Nový Zéland sjednotí výuku dějin Maorů a kolonizace

Foto: Profimedia.cz

Novozélandská premiérka Ardernová se zdraví tradičním maorským pozdravem s Te Maire Tauem, významným historikem lokálních domorodců.

Reklama

aktualizováno •

Maorové, kteří tvoří asi 15 procent novozélandské populace, byli utlačováni zejména v dobách britské kolonizace.

Článek

Vláda Nového Zélandu ve středu navrhla sjednotit studijní plán týkající se dějin Maorů a britské kolonizace v zemi. To by mělo zamezit současnému problému: každý učitel ji totiž až doposud vykládal tak trochu podle svého.

Příznivci této změny tvrdí, že současný způsob výkladu dějin hrůzy minulosti zabarvuje do růžova. Řeč je zejména o násilí páchaném na domorodých kmenech v době kolonizace. Odpůrci reformy naopak vyzdvihují nebezpečí nevyváženého výkladu minulosti.

„Nechte nás to učit, vzdělávat se a zapamatovat si to. Nechte nás sdílet naše dějiny se všemi studenty na každé škole,“ řekla novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Ta zveřejnila návrh plánu učiva, který chce uvést v platnost příští rok.

Maorové, kteří tvoří asi 15 procent novozélandské populace, byli utlačováni zejména v dobách britské kolonizace. Tisíce Maorů demonstrovalo za svá práva v roce 2019 a kritizovalo vládu, že nedělá pro osvětu dostatek.

Ardernová, která navštívila místo bitvy mezi Brity a Maory z roku 1846, teď volala po zpětné vazbě na svůj návrh, o kterém jeho zastánci tvrdí, že odráží obnovené uznání maorských dějin a kultury.

Nový učební plán obsahuje příchod Maorů na Nový Zéland, brzké koloniální dějiny, imigraci a kolonizaci i smlouvu z Waitangi. Ta byla podepsaná mezi britskou korunou a více než pěti sty domorodými Maory v roce 1840.

Mluvčí opoziční konzervativní Národní strany Paul Goldsmith podle serveru CNN tvrdí, že premiérčinu návrhu chybí „vyváženost a potřebuje zrevidovat“.

„Jak jsme začali žít jako země? Jak, v tak krátkém čase, jsme dosáhli nejvyšších standardů na světě?“ ptal se Goldsmith.

„Tyto základní otázky se nepokládají dostatečně zřetelně. Zaslouží si mnohem více než jenom pouhou zmínku,“ dodal mluvčí.

Nový Zéland si bude připomínat podpis smlouvy z Waitangi v neděli. Ta se jmenuje podle regionu na severním ostrově Nového Zélandu, kde byla podepsána.

Reklama

Související témata:

Doporučované