Hlavní obsah

Novým prezidentem Zimbabwe bude odvolaný viceprezident Mnangagwa

Emersson Mnagagwa se vrací z exilu a v pátek se stane novým prezidentem ZimbabweVideo: AP

 

Reklama

Odvolaný viceprezident Emmerson Mnangagwa se stane novým prezidentem Zimbabwe. Nahradí tak Roberta Mugabeho. Informovala o tom ve středu zimbabwská státní televize ZBC.

Článek

Emmerson Mnangagwa by se v tento pátek měl stát novou hlavou státu Zimbabwe. Mnangagwu nedávno sesadil prezident Robert Mugabe, který tak vyvolal armádní převrat. V úterý ale z funkce rezignoval.

Mnangagwa se už vrátil do vlasti z jihoafrického exilu, kde po svém odvolání pobýval z bezpečnostních důvodů.

Tiskové agentury již dříve uvedly, že si ho jako novou hlavu státu přeje armáda i vládnoucí strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF).

Nový prezident Zimbabwe bude odvolaný viceprezident Mnangagwa (video:AP).

Mnangagwa působil jako šéf bezpečnosti a je populární mezi generály, kteří minulou středu de facto převzali v Zimbabwe moc. Od té doby drželi vojáci Mugabeho i některé ministry v domácím vězení.

Návrat bývalého viceprezidenta vyvolal v Zimbabwe bouřlivé oslavy. Lidé vyšli do ulic a oslavovali příjezd muže, který se brzy stane hlavou státu. "Společně zajistíme pokojný přechod k upevnění naší demokracie. Je to nový začátek pro všechny Zimbabwany a podpora míru a jednoty,” řekl Mnagagwa v úterý.

Reklama

Související témata:

Doporučované