Hlavní obsah

Už víme, o čem sní Babiš. Hnutí ANO chce zrušit superhrubou mzdu a zavést slevy na pojistném

Živý přenos z programové konference hnutí ANO.

 

Reklama

Jako poslední dnes představil svůj volební program favorit říjnových voleb. Ve studiu Seznam Zpráv komentuje plány hnutí ANO šéfreportér Jindřich Šídlo.

Článek

Hnutí ANO nechce za současných podmínek a situace v eurozóně přijímat euro. Zaměstnancům chce zrušit nynější tzv. superhrubou mzdu a nahradit ji dvěma sazbami daně z příjmů 19 a 23,35 procenta z hrubé mzdy. ANO to uvádí ve svém volebním programu s heslem Teď nebo nikdy, který dnes novinářům představil předseda hnutí Andrej Babiš.

V současné době platí zaměstnanci daň z příjmů 15 procent vyměřené z hrubé mzdy navýšené o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění. To odpovídá sazbám 20,1 a 23,35 procenta. Proto chce ANO zavést dvě nové sazby, které podle něj pokryjí i existující solidární přirážku. Pro zaměstnance chce zavést výdajový paušál ve formě slevy na pojistném, představovat by měl 500 korun měsíčně.

170 kilometrů dálnic

ANO chce také prosadit zákon o klíčových stavbách a slibuje, že do roku 2021, tedy do konce následujícího volebního období, postaví mimo jiné 170 kilometrů dálnic. Babiš také řekl, že chce kvůli zjednodušení pravidel pro výstavbu nový stavební zákon i nový zákon o veřejných zakázkách.

Obrana proti migrantům

Hnutí ANO v programu pro podzimní sněmovní volby zdůrazňuje nutnost uzavření vnější evropské hranice a důsledné obrany proti nelegální migraci.

„Lidé se musí cítit bezpečně. Musíme bojovat za bezpečnost našich lidí, o bezpečnost Evropy," řekl Babiš.

V oblasti bezpečnosti zmínil také boj proti terorismu, za významné pokládá i prosazování české národní identity v Evropské unii.

Z programu vyplývá, že ANO chce navyšovat peníze pro zpravodajské služby na dvě procenta HDP. Cílem hnutí je mít 30 až 35 tisíc vojáků vybavených špičkovou technikou. Migraci je podle hnutí ANO nutné řešit mimo evropský kontinent. „To je nejen náš národní zájem, ale i zájem celé Evropy, za který musíme v Bruselu bojovat,” píše se v programu, který má čtyři desítky stran.

Méně ministerstev

Hnutí ANO chce zavést klouzavý mandát pro poslance i senátory. Do Senátu by se mělo volit jen v jednom kole místo nynějších dvou. Také počet ministrů by se měl snížit ze 16 na 13. „Ministr má pracovat ve vládě, na úřadě, ne sedět ve Sněmovně,” prohlásil Babiš. Poslancům chce ANO na celé volební období zmrazit platy na současné výši.

Pokud se poslanec nebo senátor stane členem vlády, musí své místo přenechat náhradníkovi a věnovat se řízení svého resortu, stojí v programu. Podle dosavadní praxe si řada ministrů ponechává svůj poslanecký nebo senátorský mandát. Od zrušení druhého kola voleb do Senátu si ANO slibuje snížení nákladů a vyšší volební účast.

Poslancům a senátorům chce ANO zrušit paušální náhrady. Dostávat by měli jen prokázané a účelně vynaložené náklady, které se budou zveřejňovat na parlamentním webu.

Ve vládě chce zrušit například funkci ministra pro lidská práva a legislativu, kterou v současné době zastává sociální demokrat Jan Chvojka. Problematika by se měla přesunout pod Ministerstvo spravedlnosti. Nyní ho vede Robert Pelikán z ANO. Spojit by se mělo také Ministerstvo zemědělství s Ministerstvem životního prostředí.

Favorit voleb

ANO je poslední z uskupení, kterým průzkumy dávají šanci na vstup do Sněmovny, jež dosud svůj volební program nepředstavilo. Při dnešním zveřejnění dokumentu by měli být přítomni kromě Babiše také ministři životního prostředí Richard Brabec a obrany Martin Stropnický, již hnutí ve vládě zastupují.

Reklama

Doporučované