Hlavní obsah

O očkování dětí nad 12 let je zájem. Ve frontě jich čekají desítky tisíc

Foto: Profimedia.cz

Registrace k očkování proti covidu-19 pro věkovou skupinu 12 až 15 let začala v Česku 1. července.

Reklama

Alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 zatím v Česku dostalo skoro 40 tisíc dětí a mladistvých od 12 do 15 let. Některá očkovací místa hlásí zvýšený zájem.

Článek

Očkování dětí nad 12 let proti covidu-19 se v Česku začalo rozbíhat se startem letních prázdnin. K 20. červenci hlásí Ministerstvo zdravotnictví v kategorii 12 až 15 let 39 214 naočkovaných alespoň jednou dávkou. Jde o necelých devět procent z celkových 456 488 lidí v této věkové skupině.

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Množství mladistvých však ještě takzvaně čeká ve frontě. Rezervaci termínu očkování má 27 617 lidí (6,0 %), dalších 16 545 (3,6 %) je registrováno a čeká na termín očkování.

„Celkem se účastní očkování 83 376 osob (18,3 %) v této věkové skupině,“ konstatují aktuální statistiky.

Pod dohledem pediatra

Očkování nejmladších neprobíhá všude. Společně s některým z rodičů nebo zákonným zástupcem musí zájemce vyrazit na očkovací místo, kde je k dispozici pediatr nebo praktický lékař pro děti a dorost. Aktuálně je jich necelých 90 po celé republice.

Jak už dříve upozornila platforma OpenDataLab, místa, která mohou dětem vakcínu podat, patří mezi vytížená. Ve frontě proto čeká množství dětí. Některá centra už se rozhodla kapacitu pro ně navýšit.

Například Fakultní nemocnice Brno ve čtvrtek ohlásila zvýšený zájem o očkování dětí na brněnském výstavišti a reaguje navýšením denních kapacit až pro 800 dětí. V místním očkovacím centru byl pediatr k dispozici dva až tři dny v týdnu, od příštího týdne se budou děti moci očkovat téměř každý den.

„Snažíme se využít aktuálně volné kapacity a nabídnout je právě této skupině dětí tak, aby jim druhá dávka vyšla ještě do konce prázdnin. Reagujeme na poptávku a sledujeme počty registrací do našeho očkovacího centra. Termín tak u nás mohou získat velmi rychle,“ uvedl zdravotnický náměstek fakultní nemocnice Ondřej Ludka.

V Jihomoravském kraji splňuje věkovou hranici 12 až 15 let kolem 20 tisíc dětí, v očkovacím centru jich bylo dosud naočkováno 2450. „Při dosavadních kapacitách bychom mohli mít naočkováno do konce července až šest tisíc dětí, což je necelá třetina z této věkové skupiny v kraji,“ doplňuje Ludka.

Na poptávku vakcíny v nejmladší věkové skupině reagují i v očkovacích místech Nemocnice Pardubického kraje. Tam bude do konce týdne naočkováno více než 1900 dětí, na příští týden je v systému připraveno dalších 1000 míst.

„K alespoň první možnosti vybrat si termín očkování by se tak mělo dostat všech 1100 osob, které v této věkové skupině momentálně čekají v registračním systému na přístup k očkování,“ říká Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Pardubického kraje. Dodává, že díky rozšíření nabídky krajských míst, ve kterých děti očkují, dochází záhy k uspokojení zájmu v této věkové skupině.

Vzhledem ke změně v organizaci „fronty“ už budou mít rychlejší přístup k vakcíně i nejmladší ročníky, které nebudou přeskakovat starší děti.

Až do úterý 20. července byla věková skupina 12 až 15 let v systému řazena podle data narození, a stávalo se tedy, že mladší děti čekaly na termín vakcinace výrazně déle než ty starší. „Po intervenci krajských koordinátorů, včetně toho našeho, se od středy 21. července pravidlo pro věkové skupiny změnilo a řazení ve frontě se teď řídí termínem registrace,“ upřesňuje Michaela Matoušková.

Pediatři a vakcinologové se shodli

Zájem o očkování mezi mladistvými může do budoucna zvýšit i tento týden publikované společné doporučení a stanovisko odborných pediatrických společností a vakcinologů. Vakcíny jsou podle nich i pro tuto věkovou skupinu bezpečné a vysoce účinné.

„Česká vakcinologická společnost včetně ostatních odborných společností podílejících se na vzniku stanoviska i nadále doporučují očkování všech osob, pro které jsou vakcíny registrované, tedy včetně všech dětí ve věku 12 let a více,“ uvádí odborníci v dokumentu.

„Děti a adolescenti tvoří významnou část nemocných, někteří mohou být hospitalizováni, vyžadují i intenzivní péči a dochází i k dětským úmrtím. Covid-19 způsobuje u dětí závažné multisystémové zánětlivé onemocnění i dlouhodobé potíže označované jako long covid. Covid-19 má na dětský a adolescentní věk řadu nepřímých zdravotních dopadů,“ upozorňují vakcinologové s pediatry.

Reklama

Doporučované