Hlavní obsah

O vývoji pandemie v Číně rozhodnou i peníze. Mají motivovat i odradit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Čínská města se v tomto období pravidelně halí do červené.

Reklama

Jindy jsou svátky lunárního roku v Asii označovány za největší migrační událost světa, letos na ni mnozí pohlíží jako na tikající covidovou bombu. Ve snaze udržet lidi doma čínské úřady přistoupily k řadě (de)motivačních kroků.

Článek

Vrchol největší pravidelné migrační akce světa – svátky lunárního nového roku neboli Svátky jara – letos připadá na 12. února. Během několikatýdenních prázdnin Asiaté ze všech koutů kontinentu obvykle balí kufry a navštěvují své příbuzné za hranicemi svých domovin. V loňském roce Číňané slavili rok Krysy, což měl být původně rok úspěchu a kariérních postupů. Tento plán se příliš nevyvedl a asijské země se nyní snaží předejít dalším problémům.

Přemisťování stovek milionů lidí čínská vláda neřeší přímými zákazy cestování. Namísto toho se rozhodla lidi (de)motivovat.

Spolu se zimou se v Číně znovu začali objevovat další nakažení. 2000 nových případů a dvě lednová úmrtí jsou sice v porovnání s ostatními zeměmi zanedbatelná čísla, čínská cesta si však neklade za cíl šíření viru utlumit, ale úplně jej vymýtit. Znepokojení úředníci tak zavádí omezování široké škály aktivit pojících se s lunárním novým rokem. To je rána nejen pro letecké společnosti, vlaky, hotely a restaurace, obchodní řetězce a podnikatele.

Pro mnoho čínských rodin bude letošní svátek představovat druhý rok, kdy jim pandemie překazí setkání. Jen několik hodin před začátkem oslav loni úřady zavedly rozsáhlé lockdowny a pozastavily vlakovou a letadlovou dopravu po celé zemi. Během několika chvil bylo ve Wu-chanu a v okolních oblastech nařízeno zůstat doma více než 35 milionům lidí.

Letos si Národní zdravotní komise (NHC) při sváteční příležitosti vytyčila cíl – týden před lunárním rokem naočkovat 50 milionů lidí. Úkol dostaly i čínské úřady – udržet jich co nejvíce doma.

U těch, kteří jsou momentálně v povinné izolaci například v Hongkongu, kde se v posledních dnech nákaza zhoršuje, mají úřady úkol poměrně snadný. Lidem v chudších oblastech žijícím na čtyřech metrech čtverečních zaizolují dveře zvenku, takže dotyčného ani nenapadne vyjít ven a upozornit na sebe poničenými dveřmi.

Velkým úkolem je pak vymluvit cestování migrujícím pracovníkům, kteří celoročně pobývají v oblastech s lépe placenými místy. Novoroční oslavy jsou pro ně jedinou šancí, jak jednou ročně navštívit své rodiny.

Chudým brát...

Takových je přibližně 300 milionů a mise udržet je ve městech a zabránit jim v cestě na venkovy se momentálně pro covidovou budoucnost jeví jako klíčová. Jedním z takových pravidelně migrujících je Pchang Čchink-kuo, prodejce ovoce v severní Číně. Každou zimu se vrací za svou ženou a dcerou, které žijí 1200 kilometrů daleko.

V loňském roce koronavirus v období svátků postihl právě severní oblast Číny a několik měst nechaly úřady plně odříznout od světa. Pchang se tak vloni na svátky domů nedostal a letos jsou nastavené takové podmínky karantény a testování, že odrazují i jeho. „Společnost je hrozně krutá,“ napsal si na sociální sítě a posteskl si, že svou sedmiletou dceru neviděl rok. „Opravdu mi chybí, ale nemám na výběr,“ řekl v rozhovoru pro čínská média. A opravdu zjevně nemá.

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze školy v provincii Ťiang-su, kde studenti kreslí znak buvola, kterému je zasvěcen letošní rok.

Úřady požadují, aby tito lidé strávili dva týdny v karanténě a povinné testy si zaplatili sami. Mnoho z migrantů ale pracuje za skromné mzdy a vidina výdajů navíc je přesně tím, co je od cesty odradí. Zavádění takových pravidel vyvolalo v Číně rozsáhlou kritiku, mnoho lidí tento přístup označilo za nespravedlivý vůči migrujícím pracovníkům, s nimiž se podle přísného čínského systému registrace domácností dlouhodobě zachází jako s občany druhé kategorie. Během pandemie jim navíc byly zkráceny úvazky a škrtnuty nuly na výplatních páskách. Svátky tak i letos oslaví sami.

Za hranice města se nedostanou obyvatelé vysoce rizikových oblastí v lockdownu. Lidé ze středně rizikových zón musí podstoupit koronavirový test s negativním výsledkem. V oblastech s nízkým rizikem platí podmínka negativního testu pro zaměstnance manipulující s mraženými potravinami nebo pro ty, kteří přijdou do styku se zbožím v přístavech.

Pravidlo častějších testů pak platí i pro ty, kteří cestují do Pekingu. Test musí podstoupit týden před cestou a poté ještě dvakrát po návratu. Preventivní opatření zavádí i vlaková nádraží a letiště. Například mezinárodní letiště Tianjin Binhai vymezilo samostatné odbavovací plochy a oblasti pro návrat zavazadel ze středně a vysoce rizikových oblastí. Letiště ve čtvrtek vykázalo přibližně 50% pokles osobní dopravy ve srovnání s obvyklým počátkem prvního dne svátečního období.

... ostatním dávat

Pořád tu jsou ale miliony zdravých Číňanů žijících v oblastech bez omezení. Podle odhadů ministerstva dopravy by měli tito lidé letos podniknout zhruba 1,2 miliardy cest.

Když ale chuť cestovat nezkazí ani nařízené karantény, povinné testy a další restrikce, je namístě motivace pozitivní. Ve snaze Číňanům prázdniny prosezené doma zatraktivnit vyzvala vláda streamovací služby, aby lidem bezplatně promítaly filmy. Veřejná zařízení, včetně zábavních parků, mají zůstat otevřená, včetně knihoven, muzeí, divadel, parků a sportovních stadionů. Obchody mají během slavností zůstávat otevřené nejméně osm hodin denně.

Kromě tradičních napařovaných knedlíčků a červených lampionů jsou pak symbolem svátků obálky na mince často zdobené znakem „fu“ – štěstí. Ty v letošním roce budou i příslibem přivýdělku. Vláda totiž vyzývá společnosti, aby své zaměstnance motivovaly obálkami s penězi v případě, že se rozhodnou nevycestovat. Podporu by měly získat i firmy, které zařídí, že jejich lidé doporučení skutečně vyslyší.

Ačkoli čínská vláda cestování vyloženě nezakázala, její opatření zřejmě zabírají. Výletů autem, letadlem a vlakem je v prvních dnech svátků o 75 procent méně než v minulém roce, uvádí ministerstvo dopravy a zprávy státních médií. Ministerstvo předpovídá, že cestování během 40denního období ve srovnání s rokem 2019 poklesne o 40 procent.

Reklama

Doporučované