Hlavní obsah

O2 přispěchalo s nabídkou datově neomezeného tarifu, hází rukavici T-Mobilu a Vodafonu

Ilustrační foto.

Reklama

Datově revoluční podzim pokračuje. O2 od příštího týdne nabídne neomezený datový tarif od 1 099 Kč.

Článek

Česko se o malý krůček posunulo blíže Západu. Alespoň co se týče kvality a zákaznického komfortu uživatelů telefonů.

Všichni tři čeští operátoři přišli po letech sofistikovaných výmluv s datově neomezenými tarify. Jako poslední je zavádí O2.

Operátor zařadil do svého portfolia hned čtyři tarify, které nemají zastropovaná data. Liší se hlavně v rychlosti, kterou do telefonu tečou, a od toho se odvíjí také cena.

Nejdražší tarif, který O2 nabízí, má označení Neo Platinový: stojí bez koruny dva a půl tisíce a vedle nekonečného volání a SMS půjde datovat rychlostí až 300 Mb za sekundu. Vedle toho v něm má zákazník k dispozici také 1 GB dat ke stažení mimo zónu Evropské unie. Pro doplnění: 1 GB dat odpovídá zhruba 30 minutám videa v HD kvalitě.

Neo Zlatý je pak za necelých 1 600 korun druhý nejdražší z nabídky. Tarif nabízí stejné podmínky jako platinový, ale bez datování v zahraničí.

Rychlostně omezené tarify Neo Stříbrný a Neo Bronzový nabízejí rychlost stahování dat 20 Mb za sekundu, respektive 5 Mb/s, což podle většiny operátorů stačí k přehrávání videa v HD kvalitě. Za tyto tarify měsíčně zákazník zaplatí 1 299, případně 1 099 korun.

O2 zároveň upravilo také podmínky, podobu i ceny svých dosavadních tarifů a přišlo i s nabídkou různých rodinných kombinací, díky kterým jde jejich ceny stlačit dolů.

Podobné změny jako O2 zavedli už před časem také operátoři Vodafone a T-Mobile.

Jak se tedy tarify mezi sebou liší?

T-Mobile nabízí od září tarify, které si zákazník může složit sám z hlasové a datové části. Podle svých potřeb může dát přednost také variantě s neomezenými daty. Ta pořídí za 1 175 Kč. S neomezeným voláním a daty zákazníkovi pak přijde účet za 1 575 Kč za měsíc.

Základem u T-Mobilu jsou 4 tarify. Neomezené volání a SMS s 1,5GB datovým limitem vyjde na 525 Kč, pokud zákazník chce 3 GB, připlatí si o sto korun více, tedy 625 Kč. U možnosti 12 GB tarif stojí 825 Kč. S neomezeným voláním, SMS a daty pak zákazník zaplatí 1 275 Kč. V tomto případě ale nejde o neomezený internet bez háčků, protože prvních 50 GB bude opravdu bez omezení rychlosti, ale nad 50 GB se rychlost sníží na stále použitelných 10 Mb/s. Ve všech tarifech jsou i neomezené SMS zprávy.

Neomezená data nabízí i konkurenční Vodafone

Mobilní operátor Vodafone nabízí od konce června nové tarify s nabídkou neomezených mobilních dat. Podmínkou je objednání pevného připojení a pořízení služby nejméně pro dvě telefonní čísla. I jednotlivec může využít neomezenou nabídku. Druhé telefonní číslo může použít například pro připojení tabletu nebo notebooku.

Pokud má zákazník zájem o neomezený internet u operátora Vodafone, musí si k němu zaplatit balíček pro minimálně dva uživatele a navíc službu internet na doma. Celkem tak zaplatí minimálně 2 396 korun. Čtyřčlenná rodina pak zaplatí dohromady 2 795 Kč.

Mobilní operátoři v Česku čelí dlouhodobé kritice za vysoké ceny mobilních dat. V minulosti na tento problém upozorňovali vládní i opoziční politici. Konkurenci, která by ceny snížila, má pomoci vstup čtvrtého mobilního operátora, který by mohl vzejít z podzimní aukce kmitočtů pro 5G.

Reklama

Doporučované