Hlavní obsah

Obamu přivítaly v Řecku protesty, pak s Tsiprasem řešil státní dluh

 

Reklama

Obama se vymezil vůči slovům Donalda Trumpa o stahování USA z Evropy. Do konce týdne se má potkat s lídry západní Evropy.

Článek

Dosluhující americký prezident Barack Obama se vydal naposledy na cestu přes oceán. Na úvod zavítal do Řecka, kde jeho příjezd provázejí protesty. V ulicích řecké metropole bylo dnes podle agentury AP nasazeno na 5000 policistů a Obamu doprovází mimo jiné 300 příslušníků jeho ochranky. Vyhlášen byl zákaz demonstrací v centru Atén a poblíž luxusního přímořského hotelu, kde bude Obama nocovat.

Tam, kde se demonstrovat dalo, se sešlo asi sedm tisíc lidí. Své protestní pochody svolali anarchisté a komunisté. Demonstranti měli transparenty s nápisy: „Nepotřebujeme protektory" nebo „Yankees go home" (Američané, jděte domů).

I poslední návštěvu amerického prezidenta v Řecku provázely protesty. V roce 1999 do země přijel Bill Clinton zrovna v době, kdy vrcholily americké intervence na Balkáně.

Foto: Reuters

Protesty proti Obamovi

NATO jako pilíř a diskuze o dluhu

Během schůzky s řeckým prezidentem Prokopisem Pavlopulosem se Barack Obama vyslovil ve prospěch silné, jednotné a prosperující Evropské unie a ujistil Řeky, že Spojené státy nadále považují NATO za pilíř jejich bezpečnosti.

Podle agentury AP tak patrně reagoval na slova nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, jenž během předvolební kampaně hovořil o tom, že Amerika Evropu opustí, pokud evropské státy NATO nebudou spravedlivě přispívat do aliančního rozpočtu.

Foto: Reuters

Obama se setkal s premiérem Tsiprasem

Obama se v Aténách setkal také s premiérem Alexisem Tsiprasem. Podle agentury AFP uvedl, že přísná rozpočtová omezení sama o sobě nezajistí prosperitu. Zopakoval také, že podporuje návrh, aby zadluženému Řecku zavádějícímu tvrdé ekonomické reformy byla část zahraničního dluhu smazána.

Další zastávka Německo

Ve středu večer Obama odletí do Německa, kde se o den později setká s kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, italským premiérem Matteem Renzim, britskou premiérkou Theresou Mayovou a španělským premiérem Marianem Rajoyem.

V pátek americký prezident odletí do Peru na summit Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), kde se sejde mimo jiné s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a možná i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Reklama

Doporučované