Hlavní obsah

Občas si koupím pro radost nějaký start-up, říká v nadsázce bývalá ministryně Bérová

Pořad Ženský byznys Petry Krmelové. S hlavním hostem Danou Bérovou, investorkou a bývalou ministryní informatiky.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do pořadu Ženský byznys Petry Krmelové přišla Dana Bérová. Investorka, podnikatelka a druhá ministryně informatiky – a první žena v této funkci.

Článek

„Dodnes mě poznávají lidé na ulici. Akorát si občas nevzpomenou, odkud. Nejčastěji si myslí, že jsem nějaká jejich vzdálená sestřenice z Berouna," řekla Seznamu s úsměvem podnikatelka a investorka. Dana Bérová pokračuje ve svém golfovém byznysu na Slapech, v obchodování s předměty z Indie a Nepálu ve firmě Sanu Babu a taky v Data Brakers, kde funguje jako jednatelka a mentorka.

Dana Bérová

Sanu Babu – 50% podíl

Golf Slapy – 40% podíl

DataBreakers – 20% podíl

V nadsázce říká, že si občas pro radost koupí nějaký ten start-up. „Samozřejmě, že to není každý den, jako když si kupujete boty, ale občas se to stane. Pečlivě vybírám, kam vstoupit. Obvykle to je investice v řádu milionů korun," vysvětluje host pořadu Ženský byznys.

Momentálně funguje ve start-upu Data Breakers. „Jako každý investor tam přinesete nejdřív peníze, ale pak se zjistí, že potřebují i nějaké kontakty, radu. Jsem tam něco mezi maminkou a tím mentorem“, usmívá se.

Potíže začínají, když se začne dařit

Přiznává, že jako investorka naráží na klasické bolesti těchto firem, kdy se z nich stává větší společnost. „Já říkám, že potíže start-upů začnou, když začínají být úspěšné. Řídit nějaký růst je hrozně těžké. Ve chvíli, kdy máte ve firmě 10 lidí, tak je to fajn, všichni se znají, dobře si rozumí, chodí spolu na pivo. Ale pak jich najednou máte 40, a to už skutečně musí někdo velet. A to už ti otcové zakladatelé nebo matky zakladatelky tak úplně neumí – a nebo to nechtějí dělat," vysvětluje Dana Bérová.

Odmítla jsem chlapce z Bez realitky

Částka, kterou musíte vložit, je hodně individuální. U těch počátků začínajících firem podle Dany Bérové v nižších jednotkách milionů korun. „Ale jak je vidět na příkladu Kiwi, tak panu Hlavenkovi stačilo vložit 600 tisíc a dneska z toho je miliardový byznys," říká o českém internetovém vyhledávači letenek a dodává: „Kdyby mě tehdy oslovili, pravděpodobně by mě to zaujalo, protože je to z oblasti, která mě zajímá. Ale oslovili mě kdysi chlapci z Bez realitky, které jsem tenkrát odmítla a to možná byla chyba. Bylo to v době, kdy byl můj syn malý, já nevěděla, kde mi hlava stojí."

Feedyou a chatboty

„V současné době komunikuji s firmou, která se jmenuje Feedyou a zabývá se chatboty, zase je to tedy IT“, prozrazuje host pořadu Ženský byznys na Seznamu další plány.

Co je chatbot

Komunikační nástroje s umělou inteligencí. Jde o počítačový program, který dokáže simulovat komunikaci s uživateli – pomocí předem naučených frází. Používá ho řada firem pro komunikaci se zákazníky či se žadateli o práci.

„Stejně,když se podívám na všechny své investice, tak nejlepší jsou stejně pořád investice do nemovitostí. Kdybych si měla vybrat jeden druh investice, tak bych zůstala u té konzervativní“, uzavírá bývalá ministryně.

Reklama

Doporučované