Hlavní obsah

Obce na Vysočině investují do vodovodů, místní zdroje lidem mnohdy nestačí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Obce na Vysočině řeší problémy s horší kvalitou místních zdrojů pitné vody. Někde jsou prameny málo vydatné, jinde jsou znečištěné pesticidy a jinými látkami. Od kraje na tyto projekty letos dostanou 13 milionů korun dotací.

Článek

Největší příspěvek, tři miliony korun, dostane Čížov na Jihlavsku, který staví nový vodojem. Želiv na Pelhřimovsku s pomocí dotací dokončuje vodovod do místní části Brtná. „Stavíme nový vodojem s napojením nového vodního zdroje a připojením stávajícího,“ řekl starosta Čížova Přemysl Moravec (nestraník). V Čížově žije 300 lidí. Starosta uvedl, že vodojem slouží třem obcím, přestával stačit. Zdrojem pitné vody jsou studny ve formě zářezů vybudované před desítkami let. Do nového vodojemu půjde i voda z vrtu. Stavba za víc než 20 milionů korun bez daně bude dokončená letos. Kromě kraje na ni přispěl Státní fond životního prostředí.

Voda ve vodojemu docházela, například když začalo být teplo a lidé zalévali zahrady, systém podle Moravce dostávala do kritické situace i každá porucha. Předpokládá, že se kumulace podzemní vody bude spíš zhoršovat. „Zvlášť teď po těch kůrovcových kalamitách, kdy došlo k odlesnění obrovských ploch,“ řekl.

Obec Želiv dokončuje nový vodovod přes osadu Haštal do místní části Brtná. Jde o stavbu zhruba za 11 milionů korun, z níž dotace od kraje a ze Státního fondu životního prostředí pokryjí 85 procent nákladů. Řekl to starosta Miroslav Buňata (za STAN). Uvedl, že v osadě Haštal měli zatím lidé jen vlastní zdroje vody. Ve vsi Brtná je vodojem napojený na vrt a prameniště.

Novým vodovodem poteče pitná voda z přehrady Švihov na řece Želivce, kterou pijí i lidé v Želivě. Lokální zdroje vody podle starosty obec nehledá. „Toho se bojíme, protože spodní vody teď několik let klesaly a jsou velké výkyvy,“ řekl. Například voda z vrtu pro Brtnou podle něj obsahuje hodně železa a manganu a musí se ředit.

Snížit obsah pesticidů v pitné vodě potřebuje obec Michalovice na Havlíčkobrodsku s 220 obyvateli, vodu má z místních studní. Do úpravny vody podle starosty Romana Tecla (nestraník) doplní technologii asi za půl milionu, na což kraj podle údajů na webu přispěje 303.000 Kč. Vody je podle starosty ve studních dost, obci nechyběla ani v minulých suchých letech.

Reklama

Doporučované