Hlavní obsah

Obchodujete s KLDR? U nás máte utrum, vzkazuje Trump světu

Donald Trump chce ukončit obchodní vztahy s některými zeměmi kvůli KLDR.

 

Reklama

Donald Trump navrhl, aby USA přestaly obchodovat se zeměmi, které jakkoliv v obchodní rovině spolupracují s KLDR. Pro americkou ekonomiku by to ale představovalo citelný zásah.

Článek

Americký prezident Donald Trump na svém Twitteru navrhl, aby Spojené státy přestaly obchodovat se zeměmi, které jsou v jakékoliv obchodní spolupráci se Severní Koreou. Jedná se mimo jiné o reakci na nedělní jaderný test.

Severní Korea sice není nijak významným obchodním hráčem, ale země, se kterými obchoduje, do ekonomické špičky rozhodně patří. Pokud by USA přestaly obchodovat například s Čínou, vzájemně by ztratily své největší obchodní partnery. Konec spolupráce dvou mocností by měl obrovské důsledky na poli mezinárodního obchodu a globální ekonomiky.

Pokud Trump k takovému kroku opravdu přistoupí, Spojené státy by přerušily obchod nejen s Čínou, ale i s Ruskem, Německem, Mexikem, Indií, Pákistánem, Saúdskou Arábií, Filipínami a řadou dalších zemí.

Severní Korea vyváží širokou škálu zboží od vysílacích zařízení po sójový olej. Většinu vývozu tvoří uhlí, oblečení a železná ruda.

Reklama

Doporučované