Hlavní obsah

Obchvaty Nového Veselí i Velkého Beranova by měly sloužit od listopadu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Po nových silničních obchvatech Nového Veselí na Žďársku a Velkého Beranova na Jihlavsku by měla auta začít jezdit v listopadu.

Článek

Práce u Velkého Beranova se sice zpozdily asi o deset dní kvůli omezením v nouzovém stavu, ale zhotovitel stavby se zpoždění snaží dohnat, sdělila dnes ČTK mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Podle mluvčí jsou to teď dvě největší silniční stavby Kraje Vysočina. Stát budou v součtu přes 1,1 miliardy korun, kraj na ně dostane evropskou dotaci. Na obou místech pracují stavební firmy od loňského jara. „Vše nasvědčuje tomu, že obchvaty Velkého Beranova i Nového Veselí budou dokončeny v souladu s plánovaným harmonogramem,“ uvedla Svatošová.

Stavebně složitější obchvat Velkého Beranova bude stát 800 milionů Kč. Nová silnice bude dlouhá 4,2 kilometru. Součástí stavby je pět nových mostů, opěrná zeď i protihluková stěna. Kvůli novému napojení místní části Nové Domky stavbaři také upravují hráz rybníka. Pracují tam firmy Eurovia CS a Colas CZ.

Na trase z Jihlavy směrem na Velké Meziříčí a na Žďár nad Sázavou jsou kvůli stavbě obchvatu dopravní omezení, auta tam přejíždějí i přes provizorní most. „Je to nepříjemné, ale bez toho se to nedá udělat,“ řekl ČTK starosta Velkého Beranova Milan Pulicar (nestraník). O zpoždění způsobeném opatřeními proti koronaviru starosta ví. „Ale firmy dělají, počasí jim jakžtakž přeje,“ řekl.

Obchvat Nového Veselí na trase mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou bude podle údajů kraje za 351 milionů Kč. Stavbu pěti kilometrů silnice s mostem přes Oslavu zajišťuje firma Skanska. V části trasy už dělníci pokládají asfaltové vrstvy a betonové žlaby pro odvodnění komunikace.

Městys zároveň stavěl most, který přes novou část krajské silnice II. třídy převede cyklotrasu. Postará se také o vytvoření stezky směrem na Březí nad Oslavou, aby cyklisté a chodci nemuseli chodit přes novou okružní křižovatku. Podle starosty Nového Veselí Zdeňka Křivánka (za KDU-ČSL) jde o investice za více než 20 milionů Kč. Na most má městys státní dotaci.

Reklama

Doporučované