Hlavní obsah

Obec čelí nevídanému tlaku developera: Nepovolila mu bytovku, tak pozemek pronajal ubytovně

Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve středočeském Husinci konflikt developera a radnice nebývale vygradoval. Vedení obce nepovolilo developerské firmě bytový dům - a ta tak naschvál umístila na pozemek uprostřed obce ubytovnu pro sociálně slabé.

Článek

Husinec leží kousek za Prahou na romantickém místě - nad ostrou zákrutou řeky Vltavy. Poklidná obec o patnácti stech obyvatelích je známá díky tomu, že meteorologická stanice tu v létě hlásí nejvyšší teploty v zemi. A také díky šedesátileté existenci špičkového technologického pracoviště ÚJV v místní části Řež, kde vědci dělají pokusy na malých jaderných reaktorech.

Teď před komunálními volbami ale Husinečtí žijí úplně jiným tématem, což naznačují bezpečnostní kamery a alarmy na mnoha domech. Ubytovnou bez elektřiny a funkční kanalizace, kterou na pozemek v centru obce umístila developerská firma PMS z Poděbrad jako odpověď na to, že jí obec nepovolila postavit velký bytový dům podle jejích představ.

„My ten krok od developera bereme jako vydírání. Je v tom jednoznačně pokus jednat s obcí na sílu,” říká husinecká starostka Jana Münzbergerová.

Obec chtěla na hektarovém pozemku patřícím PMS maximálně 23 bytů, zatímco firma jich plánovala 45 až 50. Radní by kývli, ale chtěli po poděbradské společnosti kompenzace - příspěvek na vybudování nové mateřské školky nebo parkovací místa.

„Nechali jsme si udělat kapacitní studii, jež jednoznačně vymezila, co to území snese - a z toho vycházíme. Ve vedlejší lokalitě chystá velkou výstavbu další developer, s nímž jsme se na rozdíl od PMS dohodli i na investicích do obecní infrastruktury,” říká starostka Jana Münzbergerová.

Poděbradská firma PMS vůbec nereagovala na dotazy Seznamu, proč svůj pozemek pronajala provozovateli ubytoven, společnosti Betonage. Jednatel PMS Pavel Němeček to ale nedávno vysvětloval pro odborný časopis Moderní obec:

„S Husincem jsme se dohodnout chtěli, ale parciální zájmy představitelů obce a neexistence pravidel pro stavebníky i developery vedly k nepřiměřeným požadavkům obce, které jsme nemohli akceptovat. Záměr bytové výstavby se pro nás stal neprůchodný, a proto jsme se rozhodli náš areál v Husinci pronajmout ubytovnám.”

Dvě malé staré ubytovny o celkem třiceti pokojích jsou přeplněné - žije v nich dohromady asi stovka lidí. Od června jsou kvůli porušenému kabelu bez elektřiny a bez fungující kanalizace. „Když se spláchne, fekálie vytečou kanálkem v koupelně,” popisuje starostka podmínky lidí v nouzi, které zde ubytovala firma Betonage.

Starostka se proto už měsíce marně obrací na nejrůznější úřady a státní instituce, aby buď donutily provozovatele husineckých ubytoven k nápravě, nebo nařídily zařízení zavřít jako nevyhovující.

„Hlavně stavební úřad a hygiena mají skutečně sílu situaci řešit, ale nekonají. Oni ty problémy vidí a například ve svých zprávách hygiena popisuje, že situace je tam epidemiologicky a infekčně velmi závažná. Ale jen to konstatuje, aniž by konala,” říká zklamaná starostka.

Nakonec se dopisem obrátila až na Úřad vlády, protože už nevěděla, kdo obci pomůže. „Teprve pak se řešení situace chopila Agentura pro sociální začleňování a zmocněnkyně pro lidská práva. Teď doufám, že to konečně směřuje k řešení. Takovému, aby lepší bydlení našli i ti klienti z ubytoven, kteří jsou oběťmi známého byznysu s bídou,” dodává.

Reklama

Související témata:
Husinec

Doporučované