Hlavní obsah

Obec Čistá plánuje dřevěnou lávku v korunách dvou lip

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Obec Čistá na Svitavsku chce poblíž křížení polních cest vybudovat takzvanou Fuchsovu vyhlídku. Esovitá dřevěná lávka povede v korunách dvou lip, jedné velmi staré a druhé vysazené asi před deseti lety.

Článek

„Symbolicky se tak propojí minulost s přítomností a bývalé německé osídlení se současným,“ řekl starosta Petr Dřínovský.

„Z pohledu svrchu to dělá takový háček nebo esíčko, které by mělo oběhnout nejdříve z jedné strany jeden kmen a potom z druhé strany druhý, aby to zajišťovalo při průchodu kruhový výhled,“ popsal plánovanou vyhlídku Dřínovský. Na lávku se bude možné dostat točitým schodištěm.

Vyhlídka vznikne na místě, kde se odedávna setkávali místní lidé. Název získá po jednom z bývalých německých obyvatel, z jehož záhumenku vedla po něm označovaná cesta.

Čistá má již hotovou projektovou dokumentaci a stavební povolení a shání na vyhlídku peníze. Náklady se odhadují na 1,25 milionu korun. Podle starosty by se dala část ušetřit díky svépomocné práci, dubové fošny na stavbu se již připravují z místních lesů. Obec požádala o dotaci ministerstvo pro místní rozvoj a Pardubický kraj, část uhradí ze svého rozpočtu. Vznikla také dárcovská kampaň s podporou Nadace Via, která rovněž přislíbila přispět až 20 000 korunami. Vyhlídka by mohla sloužit návštěvníkům příští léto.

Původní německé osídlení si Čistá připomněla už dříve. Obec nechala loni odlít nový dvoutunový zvon, který byl za války zrekvírován.

Reklama

Související témata:

Doporučované