Hlavní obsah

Obec Vír chce převzít zříceninu Pyšolec, hrozí jí zánik

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Obec Vír na Žďársku chce převzít do své správy zříceninu hradu Pyšolec. Připravuje kvůli tomu směnu pozemků se státním podnikem Lesy ČR.

Článek

Zřícenina hradu Pyšolec je podle údajů v památkovém katalogu památkově chráněná od roku 1958. Hrad byl založený na přelomu 13. a 14. století na kopci v meandru Svratky, zanikl v 15. století. V terénu je doposud patrný systém valů, zbytky mohutné válcové věže a paláce.

Obec chce podle starosty Ladislava Stalmacha zabránit tomu, aby zřícenina zanikla. „Její zdi jsou už ve špatném stavu. O Pyšolec se zajímá také Spolek na ochranu památek Bystřicka,“ uvedl Stalmach.

„Směnu s obcí Vír připravujeme. Shodujeme se na tom, že Lesy ČR smění lesní pozemek o výměře asi 1,4 hektaru v katastrálním území Vír, na němž se nachází i zřícenina hradu Pyšolec,“ sdělila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Podnik směnou získá 1,3 hektaru pozemků ve stejném katastrálním území vhodných k lesnímu hospodaření. Potřebný znalecký posudek by měl být hotový koncem tohoto měsíce. Převod pak podnik předloží ke schválení Ministerstvu zemědělství.

Pyšolec patří mezi tři zříceniny hradů v okolí Víru. Další dvě, Zubštejn a Aueršperk, spravuje město Bystřice nad Pernštejnem. Početnost těchto sídel mohla souviset s těžbou stříbra v tomto území, řekl Vladimír Cisár, vedoucí bystřického muzea a zástupce Spolku na ochranu památek Bystřicka. Kousek od Pyšolce se podle něj našla poměrně zachovaná středověká pec, kde se pálilo vápno.

Zmenšeniny Zubštejna a Aueršperku v jejich původní podobě mohou lidé vidět v bystřickém parku miniatur, který představuje památky z povodí Svratky. Model hradu Pyšolec přibude v příštím roce.

Reklama

Doporučované