Hlavní obsah

Obec Vír na Žďársku přebírá od Lesů ČR zříceninu hradu Pyšolec

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vír na Žďársku přebírá do vlastnictví zříceninu hradu Pyšolec. Se státním podnikem Lesy ČR se kvůli tomu obec dohodla na směně přibližně 1,5 hektaru pozemků, k níž kvůli vyrovnání hodnoty Vírští doplatí 43 tisíc korun.

Článek

Obec se 700 obyvateli chce shánět dotace na zajištění zbylého zdiva a místo ve větší míře zpřístupnit turistům. O tom, že by bylo potřeba se o Pyšolec víc starat, se mluví dlouho. „My jsme tam pro jistotu, ještě než jsme se stali vlastníky, osadili tabule, že je tam nebezpečí úrazu,“ řekl starosta Ladislav Stalmach, který smlouvu o převodu podepsal v úterý.

Na první úpravy památky už chtěl letos Vír žádat o dotace, týkat se měly věže a cisterny na vodu. Vzhledem k tomu, že se převod pozemků protáhl, jarní dotační kolo už obec nestihla. „Tak si říkáme, že asi rok počkáme,“ uvedl starosta.

Vírští zastupitelé už také diskutovali o tom, zda kácením zříceninu v meandru Svratky odkrýt, aby se stala viditelnou dominantou. Archeologové podle starosty ale upozornili na to, že bez stromů tam začne bujet nižší vegetace, již bude potřeba odstraňovat.

Podle Stalmacha by kácení také mohlo být v rozporu se záměrem kraje vyhlásit v území přírodní rezervaci. Jak řekl, dostal ujištění, že plány na zpřístupnění Pyšolce vyhlášení rezervace neohrozí. „Byl jsem ujištěn, že by se to nemělo stát, naopak, může to pro toho turistu být ještě větší lákadlo,“ uvedl.

Zřícenina hradu Pyšolec je podle údajů na webu památkově chráněná od roku 1958. Hrad byl založený na přelomu 13. a 14. století na kopci v meandru Svratky, zanikl v 15. století. V terénu je doposud patrný systém valů, zbytky mohutné válcové věže a paláce.

Pyšolec patří mezi tři zříceniny hradů v okolí Víru. Zubštejn a Aueršperk spravuje město Bystřice nad Pernštejnem. Zmenšeniny Zubštejna a Aueršperku v jejich původní podobě mohou lidé vidět v bystřickém parku miniatur. Model hradu Pyšolec by měl v parku přibýt letos.

Reklama

Doporučované