Hlavní obsah

Oběti letošní zimy: okurky, cukety, ledový salát. Zelenina skokově zdražuje o desítky procent

Zelenina v Česku prudce zdražila.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Mráz spálil veškerou produkci zelinářů na jihu Evropy, domácí výrobci už vyprázdnili zásoby. Situace v únoru a březnu bude kritická.

Článek

Dlouhá zima a nezvykle silný mráz v místech, kde jsou zvyklí na přímořské podnebí, zničily prakticky veškerou úrodu zeleniny. Španělští a italští producenti okurek, cuket, salátů, zelí a další zeleniny oznámili, že pro letošní zimní sezónu nejsou schopni do Evropy dodávat množství, které požadují obchodníci.

V tuzemských supermarketech je to už několik dní znát. Dramaticky zdražila zelenina. Okurky například o polovinu, nejvíc ledový salát nebo zelí, jejich cena narostla někde o více než 100 procent.

Drsná zima úřaduje i v českých supermarketech. Zelenina zdražuje

Nahradit spálenou úrodu z jihu Evropy domácí produkcí není možné. Česko dováží v posledních letech většinu zeleniny, místní zemědělci jsou schopni pokrýt poptávku nejvýše ze 30 až 40 procent. A dovoz z jiných oblastí, například z Ameriky, je nyní výrazně dražší. I tam roste cena kvůli výpadku produkce ze Španělska a Itálie.

V Británii na příděl

V Británii už například zavedli prodej některých druhů zeleniny na příděl. Ledového salátu si lidé mohou koupit nejvýše tři kusy na člověka.

Redakce Seznam Zprávy oslovila největší tuzemské řetězce. Podle jejich mluvčí nehrozí v Česku omezování prodeje, ale je třeba počítat s dalším zdražováním.

„Situace je teď relativně nejhorší. V únoru a březnu docházejí zásoby naší zeleniny, drtivá většina se musí dovážet. Proto tyto dva měsíce budou kritické," upozornil Jaroslav Zeman, předseda Zelinářské unie Čech a Moravy.

České firmy budují nové plochy na pěstování zeleniny. „Uvedly se do provozu tři hektary skleníků na Moravě, konkrétně v Haňovicích," uvedl Zeman. Podle něj v příštích letech budou přibývat další, deseti až patnáctihektarové plochy, na nichž bude možné pěstovat zeleninu i v nepříznivých klimatických podmínkách.

Zdražování zeleniny jsme se věnovali i ve Večerních zprávách v pondělí 6. 2. 2017.

Reklama

Doporučované