Hlavní obsah

Obliba sýru Pecorino klesá a s ní i cena mléka. Rozezlení farmáři vylili tisíce litrů na dálnici

Farmáři protestují proti klesající ceně mléka.Video: Renáta Matoušková, AP

 

Reklama

Farmáři a pastevci na Sardinii vylili několik tisíc litrů mléka na dálnici. Požadují zvýšení ceny a zajištění ochrany domácích výrobců. A hrozí, že zablokují volby.

Článek

Sardinští farmáři a pastevci demonstrují proti snižujícím se cenám mléka na trhu. Na protest vylili na dálnici tisíce litrů ovčího mléka a způsobili tak dopravní zácpy.

Farmářům se nelíbí, že výkupní cena za litr ovčího mléka klesla a pouhých 60 centů (v přepočtu necelých 16 korun). Vliv na klesající cenu mléka měla ve velké míře snižující se poptávka po speciálním italském sýru Pecorino. Více jak polovina vyprodukovaného ovčího mléka na Sardinii jde totiž právě na výrobu Pecorina.

Demonstranti požadují zvýšení ceny litru mléka alespoň na 70 centů (asi 18 korun). Dále chtějí zaručení ochrany domácích produktů a zvýšení počtu kontrol zahraničního dovozu. Pokud se situace nezlepší, jsou farmáři připraveni zablokovat volební místnosti u příležitosti komunálních voleb, které se na ostrově konají 24. února.

Podle největšího italského odboru Coldiretti existuje v Sardinii na 12 tisíc ovčích farem. Celkově pak na ostrově žije přes 1,5 milionu ovcí, každá z nich pak ročně vyprodukuje 300 litrů mléka.

Reklama

Související témata:

Doporučované