Hlavní obsah

Obrat v Hongkongu. Lamová oznámila stažení návrhu kontroverzního extradičního zákona

Foto: Reuters

Další protesty policisté rozháněli pepřovými spreji, došlo ke zraněním.

Reklama

Po dlouhých týdnech protestů správkyně Hongkongu Carrie Lamová oznámila, že se rozhodla stáhnout návrh zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Zmíněný návrh vyvolal v Hongkongu několikaměsíční demonstrace, které stále pokračují. Při posledním z protestů v noci na dnešek policie použila proti demonstrantům pepřový sprej a tři lidé museli být převezeni do nemocnice.

Článek

Protesty proti návrhu extradičního zákona začaly v Hongkongu v červnu a v některé dny při nich vyšly do ulic statisíce lidí. Kritici zákona se obávají, že norma by narušila právní nezávislost poloautonomního Hongkongu a že podezřelí vydaní do Číny by tam mohli čelit nespravedlivým, politicky motivovaným procesům.

Správkyně Hongkongu Lamová po protestech pozastavila schvalování kontroverzního návrhu zákona, demonstranti ale pokračovali ve svých akcích a požadovali jeho úplné stažení. To Lamová podle agentury Reuters oznámila na dnešním setkání s poslanci. S veřejným prohlášením dnes politička vystoupí později, uvádí Reuters.

V tuto chvíli není jasné, zda oficiální stažení návrhu zákona nepokoje ukončí, protože demonstrace postupně přerostly v požadavky na obecnější demokratické reformy v bývalé britské kolonii, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu.

Hongkong od přechodu pod čínskou správu funguje podle zásady „jedna země, dva systémy" a díky tomuto modelu má některé svobody, které jsou v kontinentální Číně nemyslitelné. Mnozí však tvrdí, že Peking postupně tyto svobody omezuje.

Při zatím poslední z protestních akcí v noci na dnešek hongkongská policie použila pepřový sprej k rozehnání demonstrantů, kteří se sešli před policejní stanicí ve čtvrti Mong Kok a ve stanici metra Prince Edwarda. Tři muži ve věku 21 až 42 let byli po střetech hospitalizováni. Dva zůstávají v nemocnici ve stabilizovaném stavu, třetí byl již propuštěn, napsala agentura Reuters.

Reklama

Doporučované