Hlavní obsah

Svědectví z místa: Do války je cesta volná

aktualizováno •

Očité svědectví, co se děje na Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv zachytili páteční dění na hranici mezi Polskem a Ukrajinou.

Reklama

Článek

Na hraničním přechodu mezi Polskem a Ukrajinou Korczowa-Krakowiec je diametrální rozdíl v tom, zda míříte do ukrajinského vnitrozemí, anebo ven.

Směrem na Ukrajinu projíždějí jenom jednotlivé vozy. Osádky tvoří výhradně mladí muži.

„Jedu bojovat do Kyjeva, bojím se ale, že je příjezd uzavřen, Rusové se ho snaží obklíčit,“ říká reportérům jeden z nich, který řídí malou rodinnou dodávku s dánskou poznávací značkou.

Za ním auto z Česka, posádka nevybočuje z obrazu, který je v tomto směru nejvíce k vidění - vstřícní a uvolnění mladí muži, kteří říkají, že jedou bojovat. Pokud se bojí, není to na nich vidět.

V protisměru z Ukrajiny je situace zcela opačná. V nejméně patnáctikilometrové frontě se tísní stojící auta ve dvou řadách, vejít se však musejí do jednoho jízdního pruhu. Mezi auty se proplétají ženy s dětmi - ale zase skoro žádný muž.

Cestou od hranic pak už jen vozy s mladými muži a fronty u čerpacích stanic dávají tušit, že země už dva dny čelí útoku ruské armády. Válečný stav připomene i to, že načerpat můžete jenom maximálně 20 litrů benzínu.

+6

Reklama

Související témata:

Doporučované