Hlavní obsah

Obrazem: Znovu vidí ostře. Jak vypadá odstranění šedého zákalu

Jako žít se závojem před očima. U lidí se šedým zákalem začne postupně docházet k rozostření zraku a rozmazanému vidění. Podívejte se společně se Seznam Zprávami na operační sál, kde lékaři dokážou postižení odstranit.

Reklama

Článek

Nejčastěji šedý zákal postihuje příslušníky starších generací. Onemocnění se může postupně zhoršovat, a pokud nedojde ke včasné léčbě, může u pacienta dojít až k oslepnutí.

Jedinou možností, jak se postižení zbavit, je chirurgický zákrok. Během něj se odstraní původní, zakalená čočka a nahradí se umělou. Takových operací může lékař během jednoho pracovního dne stihnout klidně až 16.

„Oko je neuvěřitelný orgán. Krásný, složitý, fascinující,“ říká Jarmila Heissigerová, přednostka oční kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Kromě chirurgie a ambulantní praxe ji zaměstnává i experimentální výzkum a výuka studentů lékařské fakulty.

I po 25 letech praxe ji navíc má obor očního lékařství čím překvapit. I proto, že – jak sama říká – postupuje dopředu mílovými kroky.

„Strašně se mi líbí, že ačkoliv je oko velmi malý, izolovaný orgán, tak se na něm můžete věnovat nádorům, ale také zánětům nebo třeba vyššímu očnímu tlaku. Takže i tento obor – omezený pouze na jeden orgán – může být neskutečně pestrý,“ přibližuje Heissigerová, v čem pro ni zůstává oftalmologie i po letech fascinující.

+16

Reklama

Doporučované