Hlavní obsah

Obrazem: Poláci demonstrovali proti „peklu pro ženy“

Foto: Marek Mádl

Lidé v ulicích Varšavy vyjádřili podporu stávkujícím ženám.

Reklama

Desetitisíce lidí vyšly ve středu večer do polských ulic. Lidé vyjadřovali nesouhlas s omezením možnosti podstoupit potrat. Polsko vlivem katolické církce patří v potratové politice k nejpřísnějším v Evropě.

Článek

Polské protesty se konají v době, kdy se země potýká s koronavirovou pandemií. I přes rostoucí počty nakažených ale v ulicích polských měst lidé vyjadřovali svůj nesouhlas se zpřísňováním potratové politiky v rámci stávky žen. Demonstrovat jich i přes restrikce vyšlo do ulic desetitisíce. Ve Varšavě se také k protestům přidali zemědělci, již jsou nespokojeni s plánem vlády zpřísnit předpisy, které se týkají ochrany zvířat.

Ústavní soud minulý týden došel k závěru, že interrupce z důvodu poškození plodu je protiústavní. Na tyto případy ale v minulých letech připadalo 98 procent legálních potratů. Povoleny mají zůstat potraty v případě ohrožení života či zdraví matky. Interrupce je povolena také tehdy, pokud je těhotenství důsledkem znásilnění nebo incestu.

Ve čtvrtek informovala média o vyjádření polského prezidenta Andrzeje Dudy. Ten se nechal slyšet, že by měly mít ženy právo si o potratech rozhodovat samy.

Podle polských médií někteří jedinci využili protesty k vandalismu. V neděli například vnikli na několika místech demonstranti do kostelů. Poté, co šéf strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński vyzval k obraně kostelů, aktivisté krajní pravice napadli ve středu demonstrantky ve Vratislavi, Poznani a Bialystoku.

Podívejte se, jak to ve středu v ulicích Varšavy vypadalo.

Fotografie poskytl Seznam Zprávám Marek Mádl, který ve Varšavě žije.

+5

Reklama

Doporučované