Hlavní obsah

Obývák a ložnice v jednom. Švédská firma nabízí, že vyřeší potíže malých bytů

Obývák a ložnice v jednom. IKEA představila projekt, který má vyřešit potíže malých bytů.Video: Martin Zíta, Ikea Today

 

Reklama

Speciálně navržená kombinace nábytku se mění stiskem tlačítka. Podle designérů ušetří až osm metrů čtverečních plochy bytu.

Článek

Společnost IKEA představila své řešení v boji s bytovou krizí, která žene řadu lidí do stále menších bytů. Speciálně navržená kombinace nábytku mění po stisknutí tlačítka svou funkci – z ložnice se stane obývací pokoj nebo kancelář s psacím stolkem. Za stěnou ze skříní pak po celou dobu zůstává gauč.

Podle designérů švédské společnosti nově představené řešení pro malé prostory v bytě ušetří až osm metrů čtverečních plochy. IKEA v tiskovém prohlášení uvedla, že budoucnost nábytku pro malé byty už není v jeho dalším zmenšování, ale v tom, že bude schopný na požádání měnit svou funkci.

Nábytek půjde do prodeje nejprve v Asii – konkrétně v Hongkongu a v Japonsku. IKEA tím reaguje mimo jiné na to, že právě v těchto dvou zemích jsou příběhy lidí žijících na několika málo metrech čtverečních nejvíce zdokumentované.

Rognan, jak společnost model pojmenovala, má v sobě zabudovaný malý motor a kolejnice, pomocí kterých k přeměně dochází.

Kromě přelidněných velkoměst bude mít nově navržený nábytek podle designérů užitek pro vyznavače života v malých domcích – tzv. tiny house movement.

Reklama

Související témata:

Doporučované