Hlavní obsah

Ochránci přírody podají trestní oznámení, někdo postřelil rysa

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zraněného rysa, který byl ve čtvrtek odchycen v chráněné krajinné oblasti Beskydy u Huslenek na Vsetínsku, někdo postřelil. Rentgen ukázal kulku, která uvázla těsně u kolene.

Článek

Zvíře uhynulo. Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR a Hnutí DUHA proto podají trestní oznámení na neznámého pachatele, informovala ČTK v tiskové zprávě Karolína Šůlová z AOPK ČR. Rysů v Česku žije jen několik desítek, jde o ohroženého živočicha.

„Na pravděpodobně zraněného rysa nás ve středu upozornil bývalý revírník. Zvíře bylo vystresované a vyhublé, muselo trpět bolestí a hlady. Od roku 2000 je to už čtvrtý rys, který byl v oblasti Beskyd střelen pytláky. Rysů přitom v celých Beskydech žije jen kolem deseti, takže je to citelná ztráta. Pachatele se zatím nikdy nepodařilo najít. Vyzýváme proto veřejnost, aby tentokrát - pokud má nějaké podezření - informovala Policii ČR či AOPK ČR,“ uvedl František Jaskula z AOPK ČR.

Pracovníci Mendelovy univerzity v Brně, kteří se také podílejí na monitoringu rysů, mrtvé zvíře převezli na Veterinární a farmaceutickou fakultu v Brně, kde bude provedena pitva.

Podle ochránců přírody byl upytlačen zřejmě rys zvaný Olda, kterého sledují pomocí fotopastí od roku 2012. „Tehdy jsme ho poprvé vyfotili jako devítiměsíční kotě, narozené na jaře 2011. Olda se tedy dožil devíti let. Jeho domovem byly Javorníky na česko-slovenském pomezí, kde se nám během monitoringu nafotil téměř osmsetkrát a stal se opakovaně otcem několika koťat. Není bohužel jediným rysem, který se znenadání přestal objevovat na fotopastech. Beze stopy zmizelo v posledních letech jen v Javorníkách minimálně pět dospělých rysů,“ uvedl koordinátor beskydského monitoringu šelem z Hnutí DUHA Michal Bojda.

Pytláctví týkající se šelem a dravců není v Česku podle ochránců přírody novinkou, loni byl nalezen zastřelený vlk na Mělnicku, na jižní Moravě bylo nedávno otráveno několik orlů a luňáků červených. „Doufám, že policie tentokrát viníka odhalí, hrozí mu až tři roky za mřížemi. Jsem přesvědčen, že pokud se jej podaří vypátrat, bude to působit jako výstraha a mnohým zvířatům to zachrání život,“ dodal ředitel AOPK ČR František Pelc.

Reklama

Doporučované