Hlavní obsah

Očkovaní Britové se zřejmě vyhnou karanténě. Experti varují před důsledky

Foto: Profimedia.cz

Očkování proti covidu (ilustrační obrázek).

Reklama

Britská vláda potvrdila, že zvažuje možnost zrušení všech nařízení týkajících se izolace pro plně očkované lidi, kteří přišli do kontaktu s nakaženým. Experti varují před společenským odporem a hromadným nedodržováním restrikcí.

Článek

Plně očkovaní Britové, kteří se dostali do kontaktu s osobou nakaženou covidem-19, by měli být brzy osvobozeni od desetidenní karantény. Informoval o tom britský deník The Times. Výbor pro záležitosti spojené s covidem-19 se podle jejich informací sejde v pondělí. Předpokládá se, že ministři zde podepíší plán, který počítá s tím, že od 19. července bude plně očkovaným lidem, kteří přišli do kontaktu s nakaženým, pouze doporučeno, aby se nechali denně testovat. Povinné to pro ně nakonec zřejmě nebude.

Zrušení karantény pro plně očkované je podle Downing Street součástí další fáze návratu k předcovidovým poměrům. Experti se ale obávají toho, že by tento krok mohl vést spíše k masovému nedodržování proticovidových opatření.

To by mohlo ještě zhoršit současnou situaci, kdy počet nově nakažených covidem-19 prudce stoupá. Za pátek ve Velké Británii přibylo 27 125 nových případů nákazy. Plně očkováno zatím bylo 49,6 procenta britské populace, tedy více než 33,2 milionu lidí.

Problémy, které by změna pravidel karantény přinesla, ale výrazně převažují nad výhodami, tvrdí profesor Robert West z Institutu epidemiologie a zdraví na University College London. Nejvýraznějším problémem je nespravedlnost, která pramení z toho, že ne všichni mají dosud možnost nechat se očkovat, uvedl West pro britskou digitální rozhlasovou stanici Times Radio. West se domnívá, že neférovost může v takových situacích vést ke společenskému odporu a ztrátě kontroly nad dodržováním opatření. Tato diskuze podle něj navíc v současné době, s rostoucím počtem případů, není namístě.

Rozdílný názor na situaci má doktor Bharat Pankhania, který působí na lékařské fakultě v University of Exeter. Podle něj je naprosto v pořádku, aby ti, kteří dostali dvě dávky vakcíny, byli vyňati z povinnosti dodržování karanténních opatření. Funkčnost očkování dle něj dokazuje fakt, že zatímco počty případů momentálně rostou, čísla hospitalizovaných a zemřelých zůstávají přibližně stejná. Podle Pankhanii to dává zemi možnost rozvolnit opatření, mezi nimi například povinnost karantény pro ty, kteří jsou plně imunizovaní.

Střední cestu nabízí epidemiolog Christophe Fraser, který spolupracoval s ministerstvem zdravotnictví na projektu testování a trasování. Podle něj by ti, kteří dostali obě dávky, mohli být každý den testováni, místo toho, aby museli podstoupit karanténu.

Britská zdravotnická asociace se domnívá, že ponechání některých bezpečnostních opatření i po zmiňovaném 19. červenci je velmi důležité. Jinak hrozí, že nedojde ke snížení počtu případů, což může mít devastující dopad na zdraví osob, národní zdravotnický systém, ale i na ekonomiku nebo vzdělávání. Boris Johnson opakovaně přislíbil, že v průběhu léta proběhne zpožděná finální fáze rozvolňování restrikcí. Právě 19. červenec má být nejzazším termínem, kdy k němu má dojít.

Reklama

Související témata:

Doporučované