Hlavní obsah

Očkování výrazně snižuje riziko dlouhodobého covidu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle závěru nově publikované studie britských vědců snižuje kompletní očkování proti covidu-19 nejen riziko nakažení, ale i příznaky dlouhodobého průběhu.

Článek

Studie vědců z britské King’s College London uvádí, že u lidí, kteří se nakazí covidem-19 i přes plnou vakcinaci, se šance na rozvoj symptomů trvajících déle než čtyři týdny snižuje o 50 procent.

Dlouhý covid-19, který se vyznačuje především setrvávajícími příznaky infekce po dobu několika týdnů nebo měsíců, je přitom pro mnoho lidí běžnou záležitostí, jež se může projevit i u nakažených s mírnějším průběhem.

Zpráva publikovaná v odborném časopise The Lancet uvádí, že očkování zachraňuje životy a působí jako prevence proti vážnému průběhu. Příslušná data vědci posbírali z britské aplikace Zoe Covid App, kam si lidé sami zapisují příznaky nemoci, očkování, ale i výsledky testování.

Od prosince 2020 do začátku letošního července tak odborníci posbírali data 1,2 milionu naočkovaných aspoň jednou dávkou a přes 970 tisíc naočkovaných oběma dávkami. Mezi těmi, kteří absolvovali jednu dávku očkování, se znovu nakazilo 0,5 procenta (6 030 lidí), po naočkování oběma dávkami uvedlo pozitivní přítomnost covidu-19 0,2 procenta lidí (2 370).

Z 592 plně naočkovaných, kteří prodělali covid-19 a poskytovali informace déle než měsíc, se u pouhých 31 z nich (5 procent) objevil dlouhodobý covid-19.

Podle vědců jsou rizikovými pacienty i přes absolvování očkování především oslabení lidé starší 60 let (naočkovaní jednou dávkou vakcíny), ale i osoby žijící ve znevýhodněných oblastech. Přesto se symptomy v obecné rovině vyskytují méně často u naočkovaných než nenaočkovaných. Často zcela asymptomatický průběh mají plně naočkovaní lidé starší 60 let. U kompletně očkovaných také existuje nižší pravděpodobnost, že budou hospitalizováni nebo se budou v prvním týdnu nakažení potýkat s více než pěti příznaky.

„Pokud jde o zátěž dlouhodobého covidu-19, je podle našeho výzkumu dobrou zprávou, že dvě dávky očkování významně snižují riziko zachycení viru. Pokud i tak dojde k nákaze, zamezují vzniku dlouhodobých příznaků,“ říká vedoucí výzkumu Claire Stevesová, jež dodává, že lidé z rizikových skupin by měli mít přednostní právo se očkovat.

Na nutnost třetí dávky u zranitelné skupiny poukazuje i Světová zdravotnická organizace. „Třetí dávka vakcíny není luxusní posilovač imunity, který je odepřen někomu, kdo stále čeká na první dávku. Je to v zásadě způsob, jak zajistit bezpečí nejvíce zranitelným,“ řekl na začátku týdne novinářům Hans Kluge, regionální šéf WHO pro Evropu.

„Musíme být s posilovací dávkou trochu obezřetní, protože dosud nemáme dostatek důkazů. Stále více studií však ukazuje, že třetí dávka zajišťuje zranitelným lidem bezpečí. Činí tak stále více zemí v našem regionu,“ dodal.

Reklama

Doporučované