Hlavní obsah

„Od Cyrana bychom se měli učit všichni,” říká Michal Dlouhý. Nosáče hraje před plzeňským publikem

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Herec Michal Dlouhý je hlavní hvězdou letošního ročníku festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem. Představí se tu v hlavní roli Cyrana, v příběhu, který už několik století patří na špičku světové klasiky. Během letošního 11. ročníku se diváci mohou těšit také na reprízu loňského titulu Akvabely.

Článek

„Myslím, že je snem každého herce si Cyrana zahrát,” vysvětluje Michal Dlouhý, proč se rozhodl roli přijmout. Zároveň na to měl vliv i jeho herecký kolega Kamil Halbich, který si v Plzni pod širým nebem před dvěma lety zahrál Dona Quijota a rád na tuto zkušenost vzpomínal.

V Cyranovi vidí Michal Dlouhý charakterního hrdinu, který se zastává slabších a nenávidí bezpráví. „Já bych si přál být jako on. Jeho slušnost, vystupování, úcta, chování se k ženám a k celému světu je tak nádherné, že bychom se od něj měli poučit všichni,” zamýšlí se nad svou rolí Dlouhý.

Premiéra dramatické básně Edmonda Rostanda se odehrála 30. června, hrát se bude do 18. července. Režie romantického příběhu čisté a marné lásky až za hrob, opravdového přátelství, nefalšovaného hrdinství, odvahy a cti se ujal Ivan Řezáč, kromě Michala Dlouhého si v inscenaci zahráli Andrea Mohylová, Miloslav Tichý, Kamil Halbich, Jan Jankovský či Antonín Procházka ml.

Zájem o představení je obrovský, podle ředitelky festivalu Marcely Mašínové dokonce největší v jedenáctileté historii festivalu. „Už den před premiérou bylo kompletně vyprodáno,” doplňuje umělecký šéf festivalu Vilém Dubnička a diváky, na které se letos „nedostalo”, zve už nyní na příští rok, kdy se bude několik představení Cyrana opakovat. „Ještě letos ale můžete přijít na Akvabely a také na naši letošní novinku Festival hereckých kapel,“ láká Dubnička.

Tragikomedie Davida Drábka Akvabely měla premiéru loni. „Ze zkušenosti můžu říct, že druhý rok jsou ta představení většinou ještě lepší," říká Vilém Dubnička, který je zároveň i režisérem této inscenace. V hlavních rolích tří kamarádů středního věku, kteří řeší své problémy v plavkách, se na jeviště vrátí Bronislav Kotiš, Zdeněk Rohlíček a Michal Štěrba.

Divadelní léto je největším open air divadelním festivalem v Plzeňském kraji, v posledních letech se jeho návštěvnost ustálila na více než 8 000 diváků.

Reklama

Související témata:
Cyrano z Bergeracu

Doporučované