Hlavní obsah

Do moderního divadla za 880 milionů přestali chodit starší diváci a lidé s bolavými koleny. Teď se to má změnit

Zastupitelstvo schválilo milion na projektovou dokumentaci na propojovací chodbu v divadle. Spojí dolní foyer s hledištěm, tak aby se do předních řad dostali i diváci, kteří mají pohybové problémy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Divadlo J. K. Tyla v Plzni přišlo po otevření Nového divadla o desítky předplatitelů. Podle ředitele Martina Otavy je jedním z důvodů obtížný přístup do předních řad. Vozíčkáři se do nich nedostanou vůbec, hůře pohybliví musí zdolávat schodiště. Divadlo nyní chystá propojovací chodbu.

Článek

Budova Nového divadla se otevřela v září 2014, stavební úpravy je možné dělat až po uplynutí pětileté lhůty. A to kvůli dotaci z Evropské unie.

„Zastupitelstvo schválilo vyčlenění jednoho milionu korun na projektovou dokumentaci na propojovací chodbu v nové divadelní budově. Mělo by být propojeno dolní foyer s hledištěm, tak aby se zvýšil komfort návštěvníků, zejména těch, kteří mají nějaké pohybové problémy,” říká náměstek plzeňského primátora Martin Baxa.

Podle ředitele Divadla J. K. Tyla v Plzni se první diváci s návrhy na zlepšení přístupu do předních řad začali ozývat již krátce po otevření nové budovy. „Konzultoval jsem to s architektem Kružíkem, architektem této budovy, a vymysleli jsme tu nejpřirozenější variantu,” konstatuje Otava a dodává, že tato úprava musí objektu pomoct nejen po provozní stránce, ale i po té architektonické.

Jako ideální řešení se jeví skleněný portál s kovovou kontrukcí po pravé straně budovy, kterým budou moct lidé projít od šatny do předních řad hlediště.

Současně by se na druhé straně podle Otavy mohlo zastřešit prostranství mezi pravou a levou částí budovy. „Protože jsme v Plzni, mohla by tu vzniknout chmelová zahrada,” prozradil Martin Otava a dodal, že tady by se mohly v budoucnu konat třeba i jazzové koncerty.

Kdy by mohlo ke změnám v Novém divadle dojít a kolik by stály, bude jasné až po vypracování projektové dokumentace.

Reklama

Doporučované