Hlavní obsah

Od korálků po auta, šance českých firem proniknout do emirátů vzroste

Foto: Profimedia.cz

Korálkům patří v českém exportu do Spojených arabských emirátů jedna z předních příček.

Reklama

Česká republika chce uzavřít se Spojenými arabskými emiráty dohodu o hospodářské a technické spolupráci. Její sjednání by mělo mimo jiné podpořit rozvoj spolupráce firem obou zemí. Uzavření dohody by měla na pondělním jednání projednat vláda.

Článek

Pokud jde o vývoz z Česka do mimoevropských zemí, zaujímají emiráty 4. místo v celosvětovém měřítku. Nejvyšších hodnot dosáhl český vývoz do SAE v roce 2017, kdy činil 19,4 miliardy korun. Předloni zaznamenal pokles o téměř 18 procent na 15,9 miliardy korun. Česká republika do Spojených arabských emirátů (SAE) vyváží především počítačové součástky, záznamová zařízení a telekomunikační přístroje.

Dohoda má dále podle předkládací zprávy zakotvit existenci společného orgánu – smíšené hospodářské komise, která má pomáhat v prosazování českých exportních zájmů. České firmy se snaží o navázání obchodních vztahů zejména v energetice, vodním hospodářství, telekomunikacích, strojírenství, stavebnictví, budování infrastruktury, designu, environmentálních technologiích a potravinářství, píše se ve zprávě.

Významným českým vývozním artiklem do SAE jsou také skleněné výrobky, především korálky, stoupá vývoz osobních automobilů. Hlavní dovozovou položkou jsou polotovary hliníku a polymery plastů.

Spojené arabské emiráty patří k nejbohatším zemím světa, v roce 2018 byl HDP na obyvatele (v paritě kupní síly) zhruba 75 700 amerických dolarů.

Reklama

Doporučované